Maślaki to dość charakterystyczne grzyby, które wyróżnia śliska skórka, którą należy obierać (w przeciwnym razie, grzyby mogą stać się gorzkie i będą ciężkostrawne). Najczęściej występują na piaszczystym podłożu i lubią towarzystwo drzew iglastych. Ostatnio dość sporo maślaków wyrosło na moim podwórku i jakiś czas zastanawiałam się, co z nich zrobić. Wybór padł na sos z maślaków. Jednak postanowiłam wypróbować metodę znajomej kucharki, która do sosu z maślaków używa serka mascarpone, a nie śmietany. Wyszedł boski. Chętnie podpowiem, jak zrobić sos z maślaków idealny do makaronu, ziemniaków i kaszy.
Maślaki z mojego podwórka Joanna Szumilas /redakcja
Składniki:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.