Jak zrobić sos z maślaków? Ze śmietaną będzie smaczny, ale to kremowy ser zapewni efekt wow

Wielu grzybiarzy ma dość pejoratywny stosunek do maślaków. Z jednej strony są pyszne i aromatyczne, z drugiej - "maślaczą się" i trzeba je obierać. Jednak kiedy odpowiednio obejdziemy się z tymi grzybami, możemy zrobić najlepszy sos z maślaków. Jednak, żeby był gęsty i aromatyczny, warto zamienić śmietanę na mascarpone - wówczas czeka cię maślakowa rozpusta.
Zobacz wideo

Maślaki to dość charakterystyczne grzyby, które wyróżnia śliska skórka, którą należy obierać (w przeciwnym razie, grzyby mogą stać się gorzkie i będą ciężkostrawne). Najczęściej występują na piaszczystym podłożu i lubią towarzystwo drzew iglastych. Ostatnio dość sporo maślaków wyrosło na moim podwórku i jakiś czas zastanawiałam się, co z nich zrobić. Wybór padł na sos z maślaków. Jednak postanowiłam wypróbować metodę znajomej kucharki, która do sosu z maślaków używa serka mascarpone, a nie śmietany. Wyszedł boski. Chętnie podpowiem, jak zrobić sos z maślaków idealny do makaronu, ziemniaków i kaszy.

Maślaki z mojego podwórkaMaślaki z mojego podwórka Joanna Szumilas /redakcja

Jak zrobić sos z maślaków?

Składniki:

  • 400-500 g maślaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • pół szklanki warzywnego bulionu (ja miałam bulion po obgotowanych grzybkach do marynaty)
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Grzyby oczywiście należy dokładnie oczyścić i ściągnąć skórkę z kapeluszy. Następnie pokrój je w kostkę. Podobnie pokrój cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę, Kiedy się zeszkli, dołóż grzyby i czosnek. Duś na średnim ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. 
  3. Podduszone grzyby zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i kilka listków laurowych. Zmniejszy moc palnika i duś całość przez kolejne 10 minut. 
  4. Dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze 5 minut. Podawaj jako dodatek do makaronu lub sztuki mięsa. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.