Dżem z dyni i pomarańczy. Przysmak bardzo prosty w przygotowaniu, a ma smak południa Europy

Dżem z dyni i pomarańczy to słodki przysmak pełen zdrowia. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się jesienią i zimą. Jego żywy, soczysty kolor sprawia, że nikt w kuchni nie przechodzi obok niego obojętnie.

Rozpoczął się sezon na dynię, dlatego warto wykorzystać to warzywo i stworzyć z niego coś niesamowitego. Takim czymś może być dżem, ale będzie on niezwykły dopiero po dodaniu do niego cytrusowej nuty. Dynia i pomarańcza to wyjątkowe połączenie dwóch ciekawych smaków, które razem tworzą idealny duet. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Dżem z dyni i pomarańczy. Przepis na słodką bombę smakową

Składniki:

  • 20 dag dyni,
  • pół kilo pomarańczy,
  • dwie duże cytryny,
  • półtorej szklanki cukru,
  • cynamon.

Hummus - pasta z ciecierzycyHummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Przygotowanie:

  1. Pokroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona.
  2. Obrać, pokroić dynię na kawałki i wrzucić do garnka.
  3. Sparzyć cytrynę i pomarańczę. Z jednej pomarańczy i z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Z reszty owoców wycisnąć sok.
  4. Połączyć cytrusy z dynią.
  5. Dolać do garnka ćwierć szklanki wody. Całość wymieszać.
  6. Gotować około dwadzieścia minut do momentu aż dynia zmięknie.
  7. Kiedy dynia będzie odpowiednio miękka, zmiksować całość na krem.
  8. Dodać cukier i łyżkę cynamonu. Gotować następne dwadzieścia minut ciągle mieszając dżem drewnianą łyżką.
  9. Sparzyć słoiki wrzątkiem i przełożyć do nich przygotowany, gorący dżem.
  10. Odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić je na godzinę.

Ślimaczki z ciasta francuskiegoCiasto francuskie - przepisy, które pokochają domownicy

Do czego dżem? Najlepiej smakuje na kromce chleba

Dżem z dyni i pomarańczy będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, ale dobrze jest mieć słoik tego dobrodziejstwa, aby dodać go do naleśników. Może też służyć jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza drobiu. Warto pamiętać, że dynia i pomarańcza to źródło wielu witamin, dlatego powinno się je jeść jak najczęściej.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: