Rozpoczął się sezon na dynię, dlatego warto wykorzystać to warzywo i stworzyć z niego coś niesamowitego. Takim czymś może być dżem, ale będzie on niezwykły dopiero po dodaniu do niego cytrusowej nuty. Dynia i pomarańcza to wyjątkowe połączenie dwóch ciekawych smaków, które razem tworzą idealny duet.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Dżem z dyni i pomarańczy. Przepis na słodką bombę smakową
Składniki:
- 20 dag dyni,
- pół kilo pomarańczy,
- dwie duże cytryny,
- półtorej szklanki cukru,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Pokroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona.
- Obrać, pokroić dynię na kawałki i wrzucić do garnka.
- Sparzyć cytrynę i pomarańczę. Z jednej pomarańczy i z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Z reszty owoców wycisnąć sok.
- Połączyć cytrusy z dynią.
- Dolać do garnka ćwierć szklanki wody. Całość wymieszać.
- Gotować około dwadzieścia minut do momentu aż dynia zmięknie.
- Kiedy dynia będzie odpowiednio miękka, zmiksować całość na krem.
- Dodać cukier i łyżkę cynamonu. Gotować następne dwadzieścia minut ciągle mieszając dżem drewnianą łyżką.
- Sparzyć słoiki wrzątkiem i przełożyć do nich przygotowany, gorący dżem.
- Odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić je na godzinę.
Do czego dżem? Najlepiej smakuje na kromce chleba
Dżem z dyni i pomarańczy będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, ale dobrze jest mieć słoik tego dobrodziejstwa, aby dodać go do naleśników. Może też służyć jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza drobiu. Warto pamiętać, że dynia i pomarańcza to źródło wielu witamin, dlatego powinno się je jeść jak najczęściej.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl