Ciasteczka owsiane z bananami. Będą obłędnym dodatkiem do porannej kawy i na drugie śniadanie

Ciasteczka owsiane z bananami będą wspaniałym pomysłem na deser albo słodką przekąskę. Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego można je robić razem z dziećmi. Takie ciasteczka będą idealne z mlekiem na śniadanie.

Ciasteczka owsiane z bananami są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Taki rodzaj słodyczy będzie idealny dla każdego, kto dba o linię. Poza tym ręcznie robione ciastka z pewnością wygrają z większością tych, które można znaleźć w sklepie. Na przygotowanie ciasteczek owsianych nie potrzeba dużo czasu. Można je zrobić w kilka minut. Przedstawiamy przepis na ciastka z bananami.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasteczka owsiane z bananami. Przepis na słodką przekąskę

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • szklanka mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • dwa dojrzałe banany,
  • pół szklanki cukru,
  • garść drobno posiekanych orzechów laskowych,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ćwierć kostki masła,
  • mleko do regulowania gęstości ciasta.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużym garnku drewnianą łyżką.
  2. Przygotuj piekarnik - rozgrzej go do 180 st. C.
  3. Układaj porcje ciasta łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz około 10 minut aż ciastka się zarumienią. 
  5. Po wystudzeniu można posypać ciastka cukrem pudrem.

Ciastka mimo że mogą wydawać się gumiaste po wyjęciu z pieca, podczas studzenia zmienią konsystencję i będą twarde. Będą smakowały idealnie ze szklanką świeżego mleka.

Właściwości zdrowotne płatków owsianych. Dlaczego warto je jeść?

Płatki owsiane zawierają duże ilości magnezu, dzięki czemu wspomagają działanie układu nerwowego. Obniżają poziom stresu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Poza tym wspomagają pracę jelit, są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: