Nie raz zdarza się w kuchni, że z solniczki nic nie chce lecieć. Zatkane dziurki mogą stać się zmorą kucharzy, ale na szczęście są na to sposoby. Co jest powodem zapychania się dziurek i zbrylania się soli? Podpowiadamy, co zrobić i jak zapobiegać ponownemu zbrylaniu się soli i pieprzu.
Z solniczki nie leci sól? Być może zbrylona osadziła się na dnie i do niego przywarła. Innym powodem mogą być zatkane dziurki solniczki. Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu jest winna wilgoć. Para, która powstaje w kuchni osadza się na tym, co zostawimy na wierzchu.
Aby odetkać solniczkę, wystarczy użyć wykałaczki i przetkać nią dziurki. Ale jak zapobiegać ponownemu zatkaniu i zbrylaniu się soli? Jest to całkiem proste. Najlepszym sposobem będzie umieszczenie w solniczce odrobiny ryżu - będzie on pochłaniał wilgoć, a sól pozostanie sypka. Taki zabieg pomoże na dłużej i dzięki temu używanie solniczki, z której nic nie chce lecieć nie będzie już irytowało przy gotowaniu.
Inną metodą na zatkane przyprawniki jest ustawienie solniczki czy pieprznicznki nad talerzem, sitkiem skierowanym do dołu i pocieranie jej dna innym naczyniem dookoła krawędzi. Wytworzone w ten sposób wibracje pomogły w przedostaniu się pieprzu na zewnątrz. Takim trikiem podzieliła się pewna użytkowniczka Twittera:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl