Solniczka się zatkała? Jest na to sposób. Trik z talerzem rozwiąże problem

Zdarzyło wam się kiedyś sięgnąć po solniczkę, ale niestety nic z niej nie wylatywało? Zbrylona sól jest częstym zjawiskiem w kuchni. Są jednak triki, które pozwolą uniknąć nieprzyjemnej sytuacji. Wystarczy dodać do przyprawników pewien produkt. Pomocny może okazać się też... talerz!

Nie raz zdarza się w kuchni, że z solniczki nic nie chce lecieć. Zatkane dziurki mogą stać się zmorą kucharzy, ale na szczęście są na to sposoby. Co jest powodem zapychania się dziurek i zbrylania się soli? Podpowiadamy, co zrobić i jak zapobiegać ponownemu zbrylaniu się soli i pieprzu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Co jest powodem zatkanej solniczki? Główną przyczyną jest wilgoć

Z solniczki nie leci sól? Być może zbrylona osadziła się na dnie i do niego przywarła. Innym powodem mogą być zatkane dziurki solniczki. Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu jest winna wilgoć. Para, która powstaje w kuchni osadza się na tym, co zostawimy na wierzchu.    

Jak poradzić sobie z zatkaną solniczką?

Aby odetkać solniczkę, wystarczy użyć wykałaczki i przetkać nią dziurki. Ale jak zapobiegać ponownemu zatkaniu i zbrylaniu się soli? Jest to całkiem proste. Najlepszym sposobem będzie umieszczenie w solniczce odrobiny ryżu - będzie on pochłaniał wilgoć, a sól pozostanie sypka. Taki zabieg pomoże na dłużej i dzięki temu używanie solniczki, z której nic nie chce lecieć nie będzie już irytowało przy gotowaniu.

Ciekawa metoda na zatkaną solniczkę. Pokazała ją użytkowniczka Twittera

Inną metodą na zatkane przyprawniki jest ustawienie solniczki czy pieprznicznki nad talerzem, sitkiem skierowanym do dołu i pocieranie jej dna innym naczyniem dookoła krawędzi. Wytworzone w ten sposób wibracje pomogły w przedostaniu się pieprzu na zewnątrz. Takim trikiem podzieliła się pewna użytkowniczka Twittera:

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: