Jak zrobić zalewę do grzybów? Tradycyjny przepis na jesienne przetwory - te dodatki to must have

Wycieczka do lasu i powrót z koszykiem wypełnionym rarytasami to prawdziwy powód do dumy. Późniejsze wykorzystanie grzybów w kuchni da smaczny i aromatyczny efekt, szczegolnie gdy je zamarynujemy. Jak zatem zrobić zalewę do grzybów? Babciny przepis okaże się bezkonkurencyjny - kluczowa jest kompozycja przypraw.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zalewa do grzybów sprawi, ze dary lasu przez długi okres pozostaną smaczne i pełne aromatu. Dzięki przetworom w dowolnym momencie możemy sięgnąć po słoik pełen rarytasów. Grzyby w marynacie świetnie smakują jako przystawka, a także dodatek do sałatek czy obiadów. 

Babcina zalewa do grzybów - kluczowe są przyprawy

Na półkach domowej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z grzybów. Dary lasu zamknięte w słoikach to prawdziwy rarytas. O finalnym smaku w dużej mierze decyduje odpowiednio przygotowana zalewa. Można przygotować ją w tradycyjnej wersji, na słodko lub z pikantny akcentem. 

Zalewa do grzybów to część procesu konserwacji żywności. Przetwory wymagają jednak dobrania odpowiednich składników. Pamiętajmy zatem o wyborze właściwych gatunków grzybów oraz aromatycznych dodatkach, które podkreślą ich smak. W składzie zalewy nie może zabraknąć octu, cebuli oraz mieszanki przypraw - liść laurowy, gorczyca, sól, cukier i ziarna pieprzu to klasyczne połączenie. 

Kluczowy jest także wybór odpowiednich gatunków grzybów. Przepis może całkowicie się nie udać jeśli wybierzemy nieodpowiedni produkt. Warto podkreślić, że dary lasu powinny być także odpowiednich rozmiarów. Najlepiej smakują te niewielkie, które bez problemu zmieszczą się w słoiku. Polecane gatunki grzybów to:

  • kozaki,
  • kurki,
  • maślaki,
  • opieńki,
  • gąski,
  • borowiki,
  • gołąbki
  • rydze.
Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Jak zrobić zalewę do grzybów? Tradycyjny przepis babci

Składniki na zalewę dla 1,5 kg grzybów: 

  • szklanka octu 10 proc.,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżka gorczycy,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • dodatkowo cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Tradycyjna, babcina receptura jest bardzo łatwa. Warto przygotowania zacząć od umycia i sparzenia słoików oraz przygotowania grzybów. Wszystkie dokładnie czyścimy i myjemy, następnie większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Grzyby obgotowujemy z krążkami cebuli przez około pięć minut, odcedzamy. Przekładamy do słoików i zaczynamy przygotowanie zalewy. 
  2. Wodę przelewamy do rondelka, dodajemy sól i zagotowujemy. 
  3. Dodajemy pozostałe przyprawy, a następnie ocet. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. 
  4. Zalewę ściągamy z ognia i od razu przelewamy do słoików z grzybami. 
  5. Szklane naczynia dokładnie zamykamy i stawiamy na zakrętce. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy z zaciemnionym, chłodnym miejscu. 
Więcej o: