Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zalewa do grzybów sprawi, ze dary lasu przez długi okres pozostaną smaczne i pełne aromatu. Dzięki przetworom w dowolnym momencie możemy sięgnąć po słoik pełen rarytasów. Grzyby w marynacie świetnie smakują jako przystawka, a także dodatek do sałatek czy obiadów.
Na półkach domowej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z grzybów. Dary lasu zamknięte w słoikach to prawdziwy rarytas. O finalnym smaku w dużej mierze decyduje odpowiednio przygotowana zalewa. Można przygotować ją w tradycyjnej wersji, na słodko lub z pikantny akcentem.
Zalewa do grzybów to część procesu konserwacji żywności. Przetwory wymagają jednak dobrania odpowiednich składników. Pamiętajmy zatem o wyborze właściwych gatunków grzybów oraz aromatycznych dodatkach, które podkreślą ich smak. W składzie zalewy nie może zabraknąć octu, cebuli oraz mieszanki przypraw - liść laurowy, gorczyca, sól, cukier i ziarna pieprzu to klasyczne połączenie.
Kluczowy jest także wybór odpowiednich gatunków grzybów. Przepis może całkowicie się nie udać jeśli wybierzemy nieodpowiedni produkt. Warto podkreślić, że dary lasu powinny być także odpowiednich rozmiarów. Najlepiej smakują te niewielkie, które bez problemu zmieszczą się w słoiku. Polecane gatunki grzybów to:
Składniki na zalewę dla 1,5 kg grzybów:
Sposób przygotowania: