Jak zrobić masło w domu? Wystarczą ci tylko dwie rzeczy: słoik i śmietana

Rosnąca inflacja sprawia, że poszczególne produkty są coraz droższe. Podwyżki cen nie omijają również masła. Polacy zaczęli więc rezygnować z jego zakupu na rzecz miksów i margaryn. Jest jednak sposób na to, żeby masła nie eliminować ze swojej diety, a jednocześnie nie wydawać na nie fortuny. Można zrobić je samemu w domu. Jak zrobić masło? Potrzebny będzie ci tylko jeden produkt. Dokładnie pokazał to youtuber bonkol.

W lipcu i w sierpniu internet obiegła informacja, podana przez Centrum Monitorowania Rynku, że drastycznie wzrosły ceny masła. W maju tego roku jego cena za kilogram była wyższa nawet o 53 proc. w porównaniu z majem 2021. Spowodowało to oczywiście spadek sprzedaży. Polacy przerzucili się na miksy i margaryny.

Nie wszyscy jednak przepadają za ich smakiem. Wiele do życzenia pozostawia też skład takich produktów. Jeśli trudno jest ci rozstać się z masłem i nie wyobrażasz sobie kupowania zamienników, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Wcale nie musisz rezygnować z tego produktu. Możesz zacząć robić masło w domu. Nie jest do tego potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt - wystarczy słoik z zakrętką.

Masło (zdjęcie ilustracyjne)Masło znika z półek. Tylko 30 proc. kupione, reszta ukradziona. Przez emerytów

Jak zrobić masło w domu? Dwie rzeczy i trzy minuty

Zastanawiasz się, jak zrobić masło w słoiku? Doskonale pokazał to na YouTubie użytkownik bonkol. Filmik trwa zaledwie pięć minut, a youtuber krok po kroku pokazuje jak zrobić masło samodzielnie. 

Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w śmietanę 30-procentową. Potrzebny będzie również większy słoik z zakrętką. Śmietanę wlej mniej więcej do połowy wysokości słoika, a nawet nieco mniej - chodzi o to, aby było dużo wolnej przestrzeni w środku, gdy będziesz potrząsać naczyniem. 

Domowa kostka rosołowaKostka rosołowa w słoiku? Przepis na domową kostkę, ktora wzmocni smak zup

Gdy już wlejesz śmietanę, zakręć słoik i zacznij nim potrząsać. Bonkol podkreśla, że powinny to być energiczne i szybkie ruchy, więc w razie czego można wymienić się z inną osobą. Po minucie ubijania można zajrzeć do środka, aby sprawdzić, jak ubija się śmietana. 

Ubiliśmy śmietanę, ale my nie chcemy śmietany. Chcemy, żeby oddzieliła się maślanka i powstało masło

- mówi youtuber.

 

Potrząsaj słoikiem jeszcze przez około dwie minuty. Po tym czasie w słoiku powinny powstać maślanka oraz masło.

To, co powstało, to maślanka, można ją wypić. A tu obok mamy masło

- pokazuje bonkol. 

Masło wyjmij ze słoika np. łyżką. Można włożyć je do naczynia z zimną wodą. "Na kilka chwil, niech się uspokoi i zdobędzie konsystencje. Następnie takie masło możesz przecisnąć przez ściereczkę lub inny materiał" - tłumaczy. Z wody można wycisnąć je też w dłoniach.

Domowe masło gotowe. Ręka rzeczywiście może się nieco zmęczyć, ale myślimy, że jego smak i satysfakcja, że zrobiliśmy je sami, wszystko rekompensują.

Więcej o: