Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć
Mięso mielone można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejsze są oczywiście kotlety, a także farsz do pierogów czy gołąbków, ale to nie wszystkie zastosowania mięsa mielonego. Zmielić można różne gatunki mięsa, jednak najlepiej wybrać łopatkę, szynkę lub wołowinę. Częstym wyborem jest też drób, np. indyk. Ale jakie nietypowe potrawy z mięsa mielonego można zrobić? Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami dwiema ciekawymi recepturami w odcinkach 431. oraz 305. programu "Ewa Gotuje". Przepisy można znaleźć też na oficjalnej stronie internetowej autorki - tutaj i tutaj.
Mięso mielone: podstawa wielu dań. Garść sprawdzonych pomysłów na mięso mielone
Potrawy z mięsa mielonego - gulasz. Dobre rozwiązanie na zimne dni
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 800 g pomidorów (krojonych) w zalewie
- 3 cebule
- 2 marchewki
- czerwona papryka,
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- garść ryżu
- łyżka masła
- 2 łyżeczki oregano,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- natka pietruszki,
- sól.
Przygotowanie:
- Masło roztop na patelni, zeszklij na nim cebulę, po czym podsmaż mięso;
- Dodaj czosnek, seler (posiekany), paprykę pokrojoną w kostkę i startą marchewkę;
- Wymieszaj całość i uzupełnij pomidorami z zalewy i przyprawami;
- Duś na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny;
- Dodaj ryż, wymieszaj i duś jeszcze 15 - 20 minut;
- Gotowy gulasz podawaj zabielony odrobiną śmietany i posypką z natki pietruszki.
Mięso mielone: nie tylko na kotlety! Jak możesz jeszcze je wykorzystać?
Potrawy z mięsa mielonego - tortilla. Danie dla miłośników szybkich posiłków
Tortilla jest dobrym pomysłem na szybki i sycący obiad. Do jego przygotowania potrzebne są poniższe produkty:
Do tortilli:
- 500 g mięsa mielonego,
- tortille,
- sałata rzymska,
- 3 łyżeczki musztardy,
- majeranek, sól i pieprz do smaku.
Do salsy:
- 3 papryki kolorowe,
- pomidorki koktajlowe,
- 2 cebule (najlepiej dymki),
- ogórek,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku.
Do sosu:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wymieszaj z musztardą i przyprawami, po czym zagnieć, owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce;
- Zrób salsę - warzywa umyj, pokrój w kostkę, a jeśli trzeba - wytnij gniazda nasienne;
- Wymieszaj w misce warzywa z oliwą, sokiem cytrynowym i przyprawami;
- Przygotuj sos z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku przeciśniętego przez prasę i odrobiny soli;
- Wyjmij mięso z lodówki i zrób płaskie kotlety, owiń folią (lub umieść na aluminiowej tacce) i upiecz na ruszcie (lub w piekarniku);
- Placki tortilli zwilż wodą i podgrzej z obu stron na suchej patelni;
- Na każdym placku połóż liść sałaty rzymskiej, plastry mięsa, odrobinę sosu czosnkowego i uzupełnij salsą;
- Zwiń tortille w rulon tak, aby góra była szersza niż dół.
- Podawaj od razu.
Smacznego!