Racuchy z jabłkami - przepis babci na smak dzieciństwa. Delikatne i puszyste ciasto z owocowym wnętrzem

Jednym ze smaków dzieciństwa, który zna niemal każdy, są racuchy z jabłkami. Obłędnie smaczne i puszyste niczym chmurka placuszki z dodatkiem sezonowych owoców, świetnie sprawdzą się o każdej porze dnia. Nieważne czy są podane na śniadanie, obiad czy deser - zawsze cieszą i rozpieszczają podniebienie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowej roboty racuchy z jabłkami to danie, które niemal zawsze dobrze smakuje. Uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci - są lekarstwem na zły humor i pochmurną pogodę. Przepis opiera się na prostych składnikach, a przygotowanie jest niemal ekspresowe. 

Racuchy z jabłkami - domowa receptura na placuszki pełne smaku

Lekkie, puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem sezonowych owoców to świetny pomysł na szybki obiad, deser lub przekąskę. Mowa tu o racuchach z jabłkami, które są jednym z bezkonkurencyjnych smaków dzieciństwa. Przepis jest bardzo prosty, jednak by odwzorować recepturę babci, należy pamiętać o liście składników i odpowiednich proporcjach.

Sekretem placuszków z jabłkami jest puszyste i sprężyste ciasto. Babcina receptura opiera się na prostych składnikach i zachowaniu proporcji. Dodatek kefiru jest kluczowy. Z kolei kwaśno-słodkie jabłka stworzą z masą idealny duet. Wisienką na torcie jest cukier puder - tak przygotowane racuchy idealnie odwzorują smak dobrze znany nam z dzieciństwa. 

Zobacz wideo Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały

Przepis na racuchy z jabłkami jak od babci

Składniki: 

  • 400 ml kefiru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu,
  • do podania: cukier puder, miód lub syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru, cynamon i sól. Sypkie składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy jaja, kefir i dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  3. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta.
  4. Mieszamy łyżką, by ciasto pokryły owoce. 
  5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. 
  6. Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.