Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowej roboty racuchy z jabłkami to danie, które niemal zawsze dobrze smakuje. Uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci - są lekarstwem na zły humor i pochmurną pogodę. Przepis opiera się na prostych składnikach, a przygotowanie jest niemal ekspresowe.
Racuchy - przepis babci. Ten składnik sprawi, że będą puszyste
Racuchy z jabłkami - domowa receptura na placuszki pełne smaku
Lekkie, puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem sezonowych owoców to świetny pomysł na szybki obiad, deser lub przekąskę. Mowa tu o racuchach z jabłkami, które są jednym z bezkonkurencyjnych smaków dzieciństwa. Przepis jest bardzo prosty, jednak by odwzorować recepturę babci, należy pamiętać o liście składników i odpowiednich proporcjach.
Sekretem placuszków z jabłkami jest puszyste i sprężyste ciasto. Babcina receptura opiera się na prostych składnikach i zachowaniu proporcji. Dodatek kefiru jest kluczowy. Z kolei kwaśno-słodkie jabłka stworzą z masą idealny duet. Wisienką na torcie jest cukier puder - tak przygotowane racuchy idealnie odwzorują smak dobrze znany nam z dzieciństwa.
Zobacz wideo
Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały
Przepis na racuchy z jabłkami jak od babci
Składniki:
- 400 ml kefiru,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 kwaśne jabłka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- pół łyżeczki soli,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu,
- do podania: cukier puder, miód lub syrop klonowy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru, cynamon i sól. Sypkie składniki dokładnie mieszamy.
- Dodajemy jaja, kefir i dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta.
- Mieszamy łyżką, by ciasto pokryły owoce.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.
- Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.