Zupa dyniowa - przepis. Obłędnie pyszny krem z dyni, który rozgrzewa do czerwoności. Idealny na jesień

Zupa dyniowa - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Bo które warzywo bardziej kojarzy się z tą porą roku? Warto ją przygotować, ponieważ w chłodne dni rozgrzewa najlepiej ze wszystkich zup. A smak jest warty czasu poświęconego na gotowanie.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym rozsmakowujemy się w rozgrzewających zupach. W końcu nic nie smakuje lepiej po powrocie do domu, gdy pogoda na dworze nie rozpieszcza. Jak przygotować zupę dyniową, by jej smakiem zachwycili się wszyscy członkowie rodziny? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Zupa dyniowa - przepis. Sycąca i aromatyczna zupa, obok której nie da się przejść obojętnie

Zupa dyniowa to bomba witaminowa, która swój smak zawdzięcza przede wszystkim przyprawom. Nie wolno więc o nich zapominać. Aby zyskać najlepszy smak i aromat należy użyć głównie imbiru, kurkumy oraz cynamonu. To dzięki nim idealnie nadaje się na okres jesienno-zimowy. Rozgrzewa do czerwoności! Oto pozostała lista składników.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ok. 1 l bulion,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina kurkumy,
  • odrobina cynamonu,
  • pół łyżki papryki ostrej,
  • łyżka startego imbiru.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa krem z dyni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół. Następnie usuń nasiona i włókna i pokrój ją w kostkę. Jeśli wybierzesz dynię Hokkaido, to nie musisz jej obierać.
  2. Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i pokrojone warzywa i podsmaż aj przez kilka minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  4. Następnie zalej warzywa bulionem.
  5. Gotuj na niewielkim ogniu aż do miękkości warzyw. Następnie dodaj starty imbir i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku przyprawami z listy składników.
  6. Dodaj śmietanę i zblenduj ją na gładki krem.
  7. Zupę dyniową podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Na wierzch możesz wysypać odrobinę ziaren słonecznika bądź dyni. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.