Kluski śląskie to w moim domu rarytas, głównie ze względu na to, że nikt nie ma czasu ich "kulać". Ale kiedy już znajdziemy godzinkę albo dwie, robimy ich prawdziwy zapas. Moja mama jest mistrzynią tego dania, i dzięki niej wiem, jak zrobić najlepsze kluski z dziurką. Oczywiście ważne są proporcje - 1:4. Ale jeśli ziemniaki są niemączyste? Zawsze warto wyczuć ciasto dłońmi - powinno być delikatne i nie kleić się do rąk. Jeśli się klei, warto dodać jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Składniki:
Tak przygotowane kluseczki podawaj jako dodatek do sosu grzybowego lub gulaszu. Świetnie smakują także okraszone cebulą i skwarkami, a także jako dodatek do tradycyjnej śląskiej rolady. Moja siostra jednak mówi, że uwielbia je jeść z serem topionym oraz odrobiną czosnku i domowego przecieru pomidorowego. Jak widać zarówno kuchnia tradycyjna, jak i studencka nie musi być nudna. Życzymy wszystkiego najlepszego dla smakoszy ziemniaczanych kluchów!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.