Kanie osiągają bardzo duże rozmiary i uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Można je przyrządzać tak, jak kotlety schabowe. Grzyby te bywają niestety mylone z trującymi muchomorami, dlatego jeśli nie jest się pewnym, czy to kania, najlepiej ich nie zbierać.
Marcelina Zawadzka z radością zamieściła na Instagramie filmik, gdzie chwali się tym, co znalazła na swoim podwórku. Następnie pokazała wszystkim, co z nich zrobiła na obiad.
Kania uchodzi za prawdziwy grzybowy przysmak. Wszystkie te, które widzicie na filmiku wyrosły na mojej działce (czekałam aż rozwiną się na super "schabowego" wkurzając tym widokiem wszystkich sąsiadów - z góry za to przepraszam)
Gwiazda na końcu dodaje, że kania panierowana i usmażona jak kotlet schabowy jest po prostu wyborna.
Kania, mimo że jest popularnym grzybem, często jest mylona z innymi, trującymi, np. z muchomorami. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim należy sprawdzić, czy jej pierścień jest podwójny, kremowy i czy się rusza. Jeżeli tak, najprawdopodobniej znaleźliśmy właśnie kanię. Jednak, jeśli nie jesteście stuprocentowo pewni, najlepiej będzie pokazać znalezisko doświadczonemu grzybiarzowi.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl