Marcelina Zawadzka zebrała dorodne kanie i przygotowała z nich pyszny obiad. Podajemy przepis

Słynna prezenterka pochwaliła się na swoim Instagramie grzybami, jakie znalazła przed domem. Chodzi o piękne, dorodne kanie. Marcelina Zawadzka przy okazji opowiedziała, że zbiera grzyby od dziecka i podzieliła się sposobami na odróżnienie kani od innych grzybów.

Kanie osiągają bardzo duże rozmiary i uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Można je przyrządzać tak, jak kotlety schabowe. Grzyby te bywają niestety mylone z trującymi muchomorami, dlatego jeśli nie jest się pewnym, czy to kania, najlepiej ich nie zbierać.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Znalazła kanie przed domem. Usmażyła z nich schabowe

Marcelina Zawadzka z radością zamieściła na Instagramie filmik, gdzie chwali się tym, co znalazła na swoim podwórku. Następnie pokazała wszystkim, co z nich zrobiła na obiad.

Kania uchodzi za prawdziwy grzybowy przysmak. Wszystkie te, które widzicie na filmiku wyrosły na mojej działce (czekałam aż rozwiną się na super "schabowego" wkurzając tym widokiem wszystkich sąsiadów - z góry za to przepraszam)

Gwiazda na końcu dodaje, że kania panierowana i usmażona jak kotlet schabowy jest po prostu wyborna.

Kania bywa często mylona z muchomorem sromotnikowym

Kania, mimo że jest popularnym grzybem, często jest mylona z innymi, trującymi, np. z muchomorami. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim należy sprawdzić, czy jej pierścień jest podwójny, kremowy i czy się rusza. Jeżeli tak, najprawdopodobniej znaleźliśmy właśnie kanię. Jednak, jeśli nie jesteście stuprocentowo pewni, najlepiej będzie pokazać znalezisko doświadczonemu grzybiarzowi.

 

Jak smażyła grzybowe kotlety Marcelina Zawadzka? Oto przepis gwiazdy

Składniki:

  • 4 duże kanie,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Oddziel trzonki od grzybów. Dokładnie oczyść kapelusze.
  2. Wbij jajka do talerza, dodaj soli i pieprzu. Rozmąć całość widelcem.
  3. Panieruj kanie w jajku, bułce tartej dwukrotnie. 
  4. Smaż z obu stron aż będą miały złocisty kolor. Najpierw kładź na patelnię kapelusze blaszkami do dołu, potem je obróć na drugą stronę.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.