Jesień pełną parą, a to oznacza wypieki i dania, które są typowe dla tej pory roku. Gwiazdy i celebryci na różnych mediach społecznościowych dzielą się swoimi recepturami. Uczestniczka programu "Rolnik szuka żony" również to zrobiła. Jej ciasto robi się tak prosto, że wystarczy tylko je zamieszać.
Fot. Peter Bocklandt, Shutterstock / Instagram @ania.bardowska
REKLAMA
REKLAMA
Okres jesienny to czas, gdy szczególnie wchodzimy do ciepłej kuchni i gotujemy najpyszniejsze potrawy. Dzieje się wtedy magia, ponieważ ta pora roku obfita są w różnorodne smaki i produkty. Szczególnie testuje się przepisy z produktami, które występują jedynie jesienią.
REKLAMA
Dzielenie się rodzinnymi recepturami w sieci od dawna jest na porządku dziennym. Zrobiła to również uczestniczka 2. edycji programu „Rolnik szuka żony" Anna Bardowska. Na swoim oficjalnym profilu w aplikacji Instagram zebrała już ponad 200 tysięcy fanów. To tam dzieli się z obserwatorami swoim życiem i domowymi przepisami. Niedawno opublikowała jak robi wszystkim znany piernik. Jej zdaniem wystarczy jedna miska i kilka minut mieszania. Rozdzielanie składników nie ma sensu.
Czytelnicy wpisu są zachwyceni przepisem, możemy przeczytać
Czytasz mi w myślach właśnie zrobiłam powidła śliwkowe i szukałam coś jak piernik
Już dawno mam przepis na to ciacho, piekę bardzo często. Jest wilgotne i długo świeże. Polecam
Oooo znam ten przepis. My mówimy na niego piernik bez miodu. Pyszny placek wilgotny mięciutki a co najważniejsze ze szybki i prosty w zrobieniu.
Zobacz wideo
Przepis na 2 keksówki piernika od Ani Bardowskiej
Składniki
4 szklanki mąki,
4 jajka,
2 szklanki mleka,
1 szklanka oleju,
4 łyżki kakao,
2 szklanki cukru,
4 łyżki ulubionego dżemu,
całe opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżki sody,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieść w jednej misce i połącz z sobą. Masa ma wyjść jednolita, bez żadnych grudek.
Keksówki nasmaruj dokładnie masłem i przelej ciasto do środka.
Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około godzinę.
Po upieczeniu ostudź, przekrój na pół i przełóż powidłami.