Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić kruszonkę? Bardzo prosto - potrzebne są tylko trzy składniki i odrobina czasu. Kruszonka jest nieodzowną częścią ciast drożdżowych, ale nie tylko. Często jest to nie tylko ozdoba, ale najsmaczniejsza część wypieku, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów. Umiejętność przygotowania idealnej kruszonki jest więc bardzo ważna przy pieczeniu ciast i bułeczek. Dodatkowo można ją nieco zmodyfikować, aby jeszcze lepiej odpowiadała naszym gustom i rodzajowi przygotowywanego wypieku.
Do przygotowania kruszonki do słodkich wypieków potrzebujesz następujących produktów:
Jeśli chcesz, możesz dodać również łyżeczkę cukru waniliowego (jak Ewa Wachowicz) bądź garstkę zmielonych orzechów (jak Ania Starmach), dzięki temu kruszonka będzie smaczniejsza, ale niekoniecznie będzie pasować do każdego typu ciasta. Takie dodatki smakowe dobrze przemyśl.
Kruszonkę robi się bardzo łatwo i szybko. Trzymaj się poniższej instrukcji:
Wymieszaj mąkę z cukrem i masłem. Możesz to zrobić ręcznie, albo siekając nożem. Jak ci wygodniej. Wyrabiaj masę do momentu, aż będzie się ledwo kleiła. (musi się sypać w palcach). Taką kruszonkę możesz schłodzić w lodówce, aby była bardziej zwarta, ale nie jest to niezbędne. Teraz jedyne co ci zostało, to posypanie ciasta (lub owoców) i upieczenie deseru.
Smacznego!