Jak zrobić kruszonkę, która jest idealnym uzupełnieniem ciasta? Potrzebujesz tylko trzech produktów

Jak zrobić kruszonkę idealną? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które próbuje swoich sił w domowym pieczeniu ciast. Ten przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko trzech składników. Taki dodatek wspaniale uzupełni każdy słodki wypiek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Jak zrobić kruszonkę? Bardzo prosto - potrzebne są tylko trzy składniki i odrobina czasu. Kruszonka jest nieodzowną częścią ciast drożdżowych, ale nie tylko. Często jest to nie tylko ozdoba, ale najsmaczniejsza część wypieku, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów. Umiejętność przygotowania idealnej kruszonki jest więc bardzo ważna przy pieczeniu ciast i bułeczek. Dodatkowo można ją nieco zmodyfikować, aby jeszcze lepiej odpowiadała naszym gustom i rodzajowi przygotowywanego wypieku. 

Jak zrobić kruszonkę? Potrzebne są tylko trzy podstawowe produkty

Do przygotowania kruszonki do słodkich wypieków potrzebujesz następujących produktów:

  • mąki - szklanki,
  • cukru - 3 / 4 szklanki,
  • masła - pół kostki (zimne).

Jeśli chcesz, możesz dodać również łyżeczkę cukru waniliowego (jak Ewa Wachowicz) bądź garstkę zmielonych orzechów (jak Ania Starmach), dzięki temu kruszonka będzie smaczniejsza, ale niekoniecznie będzie pasować do każdego typu ciasta. Takie dodatki smakowe dobrze przemyśl. 

Jak zrobić kruszonkę? To naprawdę bardzo łatwe

Kruszonkę robi się bardzo łatwo i szybko. Trzymaj się poniższej instrukcji:

Wymieszaj mąkę z cukrem i masłem. Możesz to zrobić ręcznie, albo siekając nożem. Jak ci wygodniej. Wyrabiaj masę do momentu, aż będzie się ledwo kleiła. (musi się sypać w palcach). Taką kruszonkę możesz schłodzić w lodówce, aby była bardziej zwarta, ale nie jest to niezbędne. Teraz jedyne co ci zostało, to posypanie ciasta (lub owoców) i upieczenie deseru.

Smacznego!

Więcej o: