Jak ugotować jajka na twardo? Ważny jest czas, ale pewien dodatek sprawi, że nie pękną

Jajka na twardo to podstawa śniadań. Najlepsze kanapki są właśnie z jajkiem na twardo, podczas rodzinnych spotkań zajadamy się jajkami na twardo w majonezie, również wiele pysznych sałatek straciłoby na smaku, gdyby nie jajka. Jak zatem ugotować jajka na twardo? Oczywiście, ważny jest czas ich gotowania, ale do wody warto dodać łyżkę octu.
Zobacz wideo

Jak ugotować jajka na twardo? To nie jest wymagająca sztuka kulinarna, jednak znajomość kilku wskazówek bardzo się przyda. Oczywiście czas - jajka na twardo gotujemy 7-8 minut. Można oczywiście gotować je dłużej - jajka gotowane przez 15 minut nie będą "bardziej na twardo", jednak wokół żółtka może powstać nieestetyczna, zielonkawa obwódka.

Ile czasu gotować jajka?Ile czasu gotować jajka? New Africa /Shutterstock

Jakie jajka wybierać? Najlepiej takie, które mają od tygodnia do dwóch. Takie jajka szybciej się obierają, a po obraniu są gładkie i jędrne. Jak to sprawdzić? Wystarczy je włożyć do zimnej wody. Jeśli łatwo opadną na dno, ale lekko będą podnosić się do góry - są idealne do gotowania na twardo.

Kolejną sprawą jest woda. Najlepiej, kiedy gotuje się raczej spokojnie, a nie bulgocze "jak zła". Oczywiście wody powinno być tyle, by dokładnie zakrywała całe jajka. Ważnym dodatkiem jest łyżka octu. To sprawi, że nawet jeśli jajka pękną, białko nie rozleje się, tylko zostanie w środku skorupki. Nie musisz się jednak obawiać, że smak octu przejdzie do jajka. Ani smak, ani zapach octu podczas spożywania takich jajek nie będzie wyczuwalny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.