Jesienny rosół Ani Lewandowskiej - przepis. Nigdy nie zgadniesz, jakiego sekretnego składnika używa

Jesienny rosół Ani Lewandowskiej to przepis prosty, ale wymagający poświęcenia czasu. Efekt końcowy jest jednak tego wart, ponieważ zupa smakuje obłędnie. Okazuje się, że gwiazda używa bardzo nietypowego składnika, a sekret smaku i aromatu tkwi w dobrze dobranym mięsie.

Rosół to zupa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Okazuje się, że przygotowanie idealnego rosołu, nie jest wcale takie proste. Jak gotować rosół, by smakował obłędnie? Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Jesienny rosół Ani Lewandowskiej  - przepis. Lista składników

Ania Lewandowska, gotując rosół, dzieli jego przygotowanie na dwie części. W pierwszej gotuje wywar z wołowiny, natomiast w drugiej wywar z drobiu i warzyw. Wiele osób zdziwi również tajemny składnik. Gwiazda dodaje do rosołu ocet jabłkowy!

Przepis na magiczny rosół Anny Lewandowskiej pochodzi z jej bloga

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 500 g wołowiny z kością,
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki z natką,
  • por (biała część bez liści),
  • seler naciowy - łodyga,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz w ziarnach do smaku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • odrobina kurkumy do smaku,
  • 3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub łyżka świeżego.

Przepis na rosół Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Wołowinę przełóż do dużego garnka i zalej ją około trzema litrami wody.
  2. Następnie dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek.
  3. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Jeśli pojawi się szum, pozbądź się go z zupy.
  4. Po tym czasie dodaj kurczaka, warzywa, opaloną na ogniu cebulę oraz przyprawy - imbir, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
  5. Wywar gotuj przez kolejne 1,5 godziny.
  6. Następnie dopraw rosół solą i jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej pieprzu.
  7. Jeśli chcesz, by rosół był klarowny, wyjmij z niego mięso i przecedź warzywa przez sitko.
  8. Serwuj z ugotowanym makaronem i drobno skrojoną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA