Rosół to zupa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Okazuje się, że przygotowanie idealnego rosołu, nie jest wcale takie proste. Jak gotować rosół, by smakował obłędnie? Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Jesienny rosół Ani Lewandowskiej - przepis. Lista składników
Ania Lewandowska, gotując rosół, dzieli jego przygotowanie na dwie części. W pierwszej gotuje wywar z wołowiny, natomiast w drugiej wywar z drobiu i warzyw. Wiele osób zdziwi również tajemny składnik. Gwiazda dodaje do rosołu ocet jabłkowy!
Przepis na magiczny rosół Anny Lewandowskiej pochodzi z jej bloga.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 500 g wołowiny z kością,
- 1/2 porcji rosołowej z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki z natką,
- por (biała część bez liści),
- seler naciowy - łodyga,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- pieprz w ziarnach do smaku,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- odrobina kurkumy do smaku,
- 3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub łyżka świeżego.
Przepis na rosół Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku
- Wołowinę przełóż do dużego garnka i zalej ją około trzema litrami wody.
- Następnie dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek.
- Gotuj wywar na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Jeśli pojawi się szum, pozbądź się go z zupy.
- Po tym czasie dodaj kurczaka, warzywa, opaloną na ogniu cebulę oraz przyprawy - imbir, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
- Wywar gotuj przez kolejne 1,5 godziny.
- Następnie dopraw rosół solą i jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej pieprzu.
- Jeśli chcesz, by rosół był klarowny, wyjmij z niego mięso i przecedź warzywa przez sitko.
- Serwuj z ugotowanym makaronem i drobno skrojoną natką pietruszki. Smacznego!