-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć ich jesienny smak? Sprawdzony przepis na grzybowy dodatek
Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć ich jesienny smak? Sprawdzony przepis na grzybowy dodatek
Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć jesienny smak potraw? Podajemy sprawdzony przepis na grzybowy dodatek do dań. Śmietanowy sos sprawdzi się przy wykwintnych potrawach mięsnych, kluskach, makaronach i kaszach.
Sezon grzybowy w pełni, dlatego warto zaopatrzyć się w zapas maślaków - te delikatne grzyby będą wspaniałym dodatkiem do potraw mięsnych, np. polędwiczek. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Przedstawiamy przepis na kremowy, śmietanowy sos na bazie maślaków.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Jak zrobić sos z maślaków? Przepis na delikatny dodatek do potraw
Składniki:
- pół kilograma maślaków,
- 2 duże łyżki masła,
- duża cebula,
- ziele angielskie,
- łyżka mąki pszennej,
- sól do smaku,
- kostka bulionu grzybowego,
- mały pęczek natki pietruszki,
- szklanka śmietany 18%,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyść i umyj dokładnie grzyby.
- Obierz skórkę z kapeluszy. Wypłucz grzyby i pokrój na kawałki.
- Pokrój cebulkę w kostkę. Rozpuść masło na dużej patelni, wrzuć cebulę, grzyby i duś około piętnastu minut pod przykryciem. Mieszaj co jakiś czas. Gdyby grzyby zaczęły przywierać do powierzchni patelni, trzeba dolać wody.
- Do całości dodaj śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego sosu.
- Dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i duś do momentu aż sos zgęstnieje.
Do czego użyć sos z maślaków? To wspaniały dodatek do kasz i makaronów
W tradycyjnej kuchni polskiej sos z maślaków podaje się z ziemniakami i kaszami. Będzie smakował rewelacyjnie z kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym. Poza tym dobrze jest spróbować go jako sos do makaronu ugotowanego al dente. Do przygotowanego sosu można dodać odrobinę startego żółtego sera - taki zabieg pozwoli wzmocnić smak i wydobyć jeszcze głębszy aromat grzybów.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl