Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć ich jesienny smak? Sprawdzony przepis na grzybowy dodatek

Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć jesienny smak potraw? Podajemy sprawdzony przepis na grzybowy dodatek do dań. Śmietanowy sos sprawdzi się przy wykwintnych potrawach mięsnych, kluskach, makaronach i kaszach.

Sezon grzybowy w pełni, dlatego warto zaopatrzyć się w zapas maślaków - te delikatne grzyby będą wspaniałym dodatkiem do potraw mięsnych, np. polędwiczek. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Przedstawiamy przepis na kremowy, śmietanowy sos na bazie maślaków.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak zrobić sos z maślaków? Przepis na delikatny dodatek do potraw

Składniki:

  • pół kilograma maślaków,
  • 2 duże łyżki masła,
  • duża cebula,
  • ziele angielskie,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • kostka bulionu grzybowego,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • szklanka śmietany 18%,
  • pieprz do smaku.

Hummus - pasta z ciecierzycyHummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj dokładnie grzyby.
  2. Obierz skórkę z kapeluszy. Wypłucz grzyby i pokrój na kawałki.
  3. Pokrój cebulkę w kostkę. Rozpuść masło na dużej patelni, wrzuć cebulę, grzyby i duś około piętnastu minut pod przykryciem. Mieszaj co jakiś czas. Gdyby grzyby zaczęły przywierać do powierzchni patelni, trzeba dolać wody.
  4. Do całości dodaj śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego sosu.
  5. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  6. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i duś do momentu aż sos zgęstnieje.

Ślimaczki z ciasta francuskiegoCiasto francuskie - przepisy, które pokochają domownicy

Do czego użyć sos z maślaków? To wspaniały dodatek do kasz i makaronów

W tradycyjnej kuchni polskiej sos z maślaków podaje się z ziemniakami i kaszami. Będzie smakował rewelacyjnie z kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym. Poza tym dobrze jest spróbować go jako sos do makaronu ugotowanego al dente. Do przygotowanego sosu można dodać odrobinę startego żółtego sera - taki zabieg pozwoli wzmocnić smak i wydobyć jeszcze głębszy aromat grzybów.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: