Sok z pigwy oraz owoców pigwowca to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych przetworów w moim domu. Nie tylko świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, ale również wspomaga walkę z przeziębieniem, bo podnosi odporność. Sposób wykonania jest banalnie prosty, a jego sztukę opanowałam pod czujnym okiem mojej babci, która była mistrzynią wszelakich przetworów. Kluczem smaku są proporcje - ile cukru, tyle pigwy.
3
Redakcja /archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Sok z pigwy oraz pigwowca robię rok w rok i jeszcze nie zdarzyło się, żeby jakiś słoiczek się zmarnował. Przepisu nauczyłam się od mojej babci, która doskonale wiedziała, co zrobić, by sok wyszedł idealny. Chodzi oczywiście o odpowiednie, dojrzałe owoce krzewu pigwowca lub pigwy, ale także o proporcje.
REKLAMA
Krzew pigwowca, który ma 90 lat - posadził go mój pradziadekredakcja
Jak zrobić sok z pigwy? Oto przepis, który jest w mojej rodzinie od ponad 60 lat
Składniki:
2 kg owoców pigwowca lub pigwy
2 kg cukru
Sposób wykonania:
Owoce dokładnie umyj, podziel na pół i wytnij gniazda nasienne. Następnie drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Przygotuj duży, wyparzony słoik i na jego dno wsyp cukru "na palec", czyli warstwa cukru powinna wynosić ok. 2 cm. Na warstwę cukru połóż warstwę owoców o takiej samej grubości. Róż tak na zmianę, ale dopilnuj, by ostatnią warstwą był cukier.
Pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tych dniach powstały sok zlej do garnka i zagotuj.
Gorący sok przelej do słoiczków i szczelnie je zakręć. Następnie odwróć do góry denkami i okryj grubym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.