Blok czekoladowy, który robiła na niedzielę moja babcia. Przepis na ekspresowy deser z dzieciństwa

Blok czekoladowy to masa kakaowa połączona z mlekiem w proszku i bakaliami. Jego smak wielu z nas przypomina lata dzieciństwa. U mnie robiła go babcia. Deser jest dość szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego można go zrobić, gdy nie chce nam się spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Blok czekoladowy to deser bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smak kakaowej masy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Przedstawiamy ekspresowy przepis na prawdziwą ucztę smakową - jest sprawdzony i pochodzi od mojej babci. U niej zawsze smakował najlepiej.

Blok czekoladowy, czyli przepis na deser sprzed lat

Blok czekoladowy to klasyczny deser, który powstał kilkadziesiąt lat temu w czasach komunizmu, kiedy w sklepach nie można było znaleźć prawdziwej czekolady. Przygotowywano więc w domach bloki czekoladowe na bazie mleka w proszku i kakao. Do dziś w wielu domach wykonuje się tego rodzaju słodycze. Przepisów na blok czekoladowy jest mnóstwo - różnią się one rodzajem dodanych bakalii i proporcją składników. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Blok czekoladowy. Przepis na słodką przekąskę o smaku dzieciństwa

Składniki:

  • 200 g mleka w proszku,
  • 3/4 kostki masła,
  • dwie łyżki kakao,
  • ćwierć szklanki wody,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • 100 g herbatników,
  • pół szklanki orzechów laskowych,
  • pół szklanki rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić masło, cukier, kakao z wodą w rondlu aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Zdjąć rondel z palnika i pozostawić do wystudzenia.
  3. Pokruszyć herbatniki na drobne kawałki. Można je utłuc wałkiem zamknięte w woreczku.
  4. Pokroić drobno obrane orzechy. Można je wcześniej uprażyć.
  5. Wymieszać mleko w proszku z rozkruszonymi herbatnikami i bakaliami. 
  6. Stopniowo dodawać suchą mieszankę do masy kakaowej, ciągle mieszając masę łyżką.
  7.  Przygotować naczynie lub blachę, w której chcemy przygotować blok.
  8. Wyłożyć masę czekoladową do blachy i wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: