Blok czekoladowy to deser bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smak kakaowej masy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Przedstawiamy ekspresowy przepis na prawdziwą ucztę smakową - jest sprawdzony i pochodzi od mojej babci. U niej zawsze smakował najlepiej.
Blok czekoladowy, czyli przepis na deser sprzed lat
Blok czekoladowy to klasyczny deser, który powstał kilkadziesiąt lat temu w czasach komunizmu, kiedy w sklepach nie można było znaleźć prawdziwej czekolady. Przygotowywano więc w domach bloki czekoladowe na bazie mleka w proszku i kakao. Do dziś w wielu domach wykonuje się tego rodzaju słodycze. Przepisów na blok czekoladowy jest mnóstwo - różnią się one rodzajem dodanych bakalii i proporcją składników.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Blok czekoladowy. Przepis na słodką przekąskę o smaku dzieciństwa
Składniki:
- 200 g mleka w proszku,
- 3/4 kostki masła,
- dwie łyżki kakao,
- ćwierć szklanki wody,
- ćwierć szklanki cukru,
- 100 g herbatników,
- pół szklanki orzechów laskowych,
- pół szklanki rodzynek.
Przygotowanie:
- Rozpuścić masło, cukier, kakao z wodą w rondlu aż do uzyskania jednolitej masy.
- Zdjąć rondel z palnika i pozostawić do wystudzenia.
- Pokruszyć herbatniki na drobne kawałki. Można je utłuc wałkiem zamknięte w woreczku.
- Pokroić drobno obrane orzechy. Można je wcześniej uprażyć.
- Wymieszać mleko w proszku z rozkruszonymi herbatnikami i bakaliami.
- Stopniowo dodawać suchą mieszankę do masy kakaowej, ciągle mieszając masę łyżką.
- Przygotować naczynie lub blachę, w której chcemy przygotować blok.
- Wyłożyć masę czekoladową do blachy i wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl