Jak zrobić rydze? Grzyby przygotujesz na wiele sposobów. Klasyka z masłem i ziołami jest bezkonkurencyjna

Te trudne do rozpoznania grzyby mają wyjątkowy smak i aromat. Jak zatem zrobić rydze? Leśny rarytas nie ma wielkich wymagań, a sekret przygotowania tkwi w prostocie. Grzyby zachwycą smakiem zarówno podsmażone na maśle, jak i zamarynowane w aromatycznej zalewie. Świetnie podkreślą także smak zupy i sosów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Rydze to prawdziwy rarytas wśród leśnych zbiorów. Są uwielbiane przez niemal wszystkich grzybiarzy i chętnie wykorzystywane w kuchni. Można przygotować je na wiele smacznych sposobów. Jednak tradycyjne, domowe przepisy sprawdzą się najlepiej i dadzą aromatyczny efekt. 

RydzeŁatwo je pomylić z trujakiem. Jak rozpoznać rydze i gdzie je zbierać? Podpowiadamy

Rydze - aromatyczne, smaczne, ale i zdradliwe

Okres na grzybobranie nadal trwa. Do lasów trafia coraz więcej osób, każdy chce wyjść z koszem pełnym dobroci, jednak nie każdy jest na to odpowiednio przygotowany. Poza szczęściem, które na grzybobraniu jest bezcenne, istotna jest także znajomość gatunków, a także terenu, na którym szukamy leśnych rarytasów. 

Rydze spotkać można głównie w lasach iglastych, w szczególności na piaszczystych terenach. Smaczny i aromatyczny grzyb wymaga jednak dokładnego rozpoznania. Łatwo go pomylić z łudząco podobnym mleczajem wełnianką i olszówką. Rydze osiągają około 10 centymetrów wysokości, a ich kapelusze mogą mieć nawet od 4 do 10 centymetrów średnicy. Początkowo kapelusz jest płaski, wypukły, z czasem staje się wklęśnięty, lejkowaty. Kolor grzybów powinien być pomarańczowy, łososiowy lub czerwonawy. Cechą charakterystyczną są koncentryczne ciemniejsze pręgi, z kolei brzeg kapelusza jest podwinięty. 

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Jak zrobić rydze? Te metody uchodzą za najsmaczniejsze

Rydze to lubiany w kuchni składnik. Miąższ jest w smaku łagodny, a jego zapach przyjemny, grzybowy. Stanowią częsty składnik zup, sosów, domowych przetworów, ale także chętnie są podsmażane na maśle. I to właśnie ostatnia propozycja uchodzi za najsmaczniejszą. Smak tkwi w prostocie - połączenie grzybów masła i świeżych ziół. Przepis na ten smaczny klasyk prezentuje się następująco: 

Składniki: 

  • 500 g rydzów,
  • masło,
  • garść listków szałwii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone rydze kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szałwię i smażymy do wydobycia aromatu, dodajemy kolendrę. Gdy przyprawy zaczną strzelać, ściągamy z ognia i odkładamy na bok. 
  3. Do naczynia dodajemy masła i wrzucamy rydze. Po kilku minutach przyprawiamy grzyby pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sól zostawiamy na sam koniec, by grzyby się ładnie przygotowały i nie puściły soku. 
  4. Gdy całość nabierze rumianych kolorów, dodajemy szałwię, gorczycę, tymianek i sól.
  5. Gotowe rydze podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dań.
  6. Przepis na rydze w maśle do słoika

Składniki:

  • 1 kg kapeluszy rydzów,
  • kostka masła,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone rydze wkładamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy przez 7 minut, odcedzamy i osuszamy na bawełnianej ściereczce. 
  2. Po kilku minutach na patelni rozgrzewamy masło, powoli je klarujemy, a powstałą piane usuwamy. Tłuszcz powinien być całkowicie rozpuszczony. 
  3. Do sparzonych słoików przekładamy warstwę rydzów, następnie podlewamy masłem i powtarzamy czynność, aż składniki się skończą. Tłuszcz powinien pokrywać wszystkie grzyby - nie mogą one wystawać ponad poziom płynu. 
  4. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez pół godziny w piekarniku. 
  5. Po tym czasie studzimy i przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu. 
Więcej o: