-
Haps
-
Jak przygotować
- Karol Okrasa zna przepis na najsmaczniejsze danie tej jesieni. Ten farsz nada prawdziwego smaku
Karol Okrasa zna przepis na najsmaczniejsze danie tej jesieni. Ten farsz nada prawdziwego smaku
Warzywa i owoce najlepiej smakują wtedy kiedy jest na nie sezon. Do tego właśnie stosuje się Karol Okrasa w okresie jesiennym. Używa warzywa, z którego jedni robią placki, a inni zupę. Kucharz jednak wykorzystuje piekarnik oraz farsz, który nada tej potrawie oryginalności.
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Swoim fachowym okiem i zdolnościami kulinarnymi potrafi zamienić klasyczne dania w coś nieoczywistego. Jesienią najchętniej sięga po sezonowe produkty, które w tym okresie smakują najlepiej.
W przepisie, który udostępnił mowa jest o pysznej i aromatycznej dyni, która nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy kolor, a także jest bardzo zdrowa. Jest ona bowiem bogata w witaminę A oraz wapń, żelazo i magnez. Jej świeże pestki stosowane są jako środek przeciwko chorobom układu pokarmowego. Składniki w niej zawarte wzmacniają odporność, a miąższ poprawia wygląd i elastyczność skóry. Przepis na dynię z farszem pomidorowym jest banalnie prosty i idealnie wpasowuje się w jesienny klimat.
Przepis Karola Okrasy na faszerowaną dynię piżmową
Składniki
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
- 250 g mielonego mięsa z indyka,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 400 g pomidorów pelati z puszki,
- posiekana natka pietruszki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- pieprz,
- sól,
- 100 g sera grana padano.
Sposób przygotowania krok po kroku
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie przez taki czas, jaki widnieje na opakowaniu.
- Puszkę pomidorów otwórz i zawartość wlej do garnka. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie wszystko dodaj do naczynia. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Dopraw ziołami prowansalskimi i pozostaw do odparowania wody na kilka minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
- Mięso mielone wrzuć do większej miski, dodaj kaszę oraz posiekaną pietruszkę. Dopraw pieprzem i sola, a następnie wszystko umieść w garnku. 70 g zetrzyj na tarce, umieść w sosie i dokładnie wymieszaj.
- Dynię przekrój na pół, usuń delikatnie cały środek. Wydobyty miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wcześniej robionego sosu.
- Dynię wypełnij farszem i piecz w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około 45-50 minut.
- Po upieczeniu warzywo krój w kawałki o szerokości 5 centymetrów. Podawaj na ciepło posypując wierzch startym serem i pietruszką.