Karol Okrasa zna przepis na najsmaczniejsze danie tej jesieni. Ten farsz nada prawdziwego smaku

Warzywa i owoce najlepiej smakują wtedy kiedy jest na nie sezon. Do tego właśnie stosuje się Karol Okrasa w okresie jesiennym. Używa warzywa, z którego jedni robią placki, a inni zupę. Kucharz jednak wykorzystuje piekarnik oraz farsz, który nada tej potrawie oryginalności.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Swoim fachowym okiem i zdolnościami kulinarnymi potrafi zamienić klasyczne dania w coś nieoczywistego. Jesienią najchętniej sięga po sezonowe produkty, które w tym okresie smakują najlepiej.

W przepisie, który udostępnił mowa jest o pysznej i aromatycznej dyni, która nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy kolor, a także jest bardzo zdrowa. Jest ona bowiem bogata w witaminę A oraz wapń, żelazo i magnez. Jej świeże pestki stosowane są jako środek przeciwko chorobom układu pokarmowego. Składniki w niej zawarte wzmacniają odporność, a miąższ poprawia wygląd i elastyczność skóry. Przepis na dynię z farszem pomidorowym jest banalnie prosty i idealnie wpasowuje się w jesienny klimat.

Przepis Karola Okrasy na faszerowaną dynię piżmową

Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
  • 250 g mielonego mięsa z indyka,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 400 g pomidorów pelati z puszki,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 100 g sera grana padano.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie przez taki czas, jaki widnieje na opakowaniu.
  2. Puszkę pomidorów otwórz i zawartość wlej do garnka. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie wszystko dodaj do naczynia. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Dopraw ziołami prowansalskimi i pozostaw do odparowania wody na kilka minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
  4. Mięso mielone wrzuć do większej miski, dodaj kaszę oraz posiekaną pietruszkę. Dopraw pieprzem i sola, a następnie wszystko umieść w garnku. 70 g zetrzyj na tarce, umieść w sosie i dokładnie wymieszaj.
  5. Dynię przekrój na pół, usuń delikatnie cały środek. Wydobyty miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wcześniej robionego sosu.
  6. Dynię wypełnij farszem i piecz w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około 45-50 minut.
  7. Po upieczeniu warzywo krój w kawałki o szerokości 5 centymetrów. Podawaj na ciepło posypując wierzch startym serem i pietruszką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.