Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć
Czy może być coś bardziej francuskiego niż croissant? To lekki rogalik z ciasta francuskiego. Można go zrobić z nadzieniem lub bez, ale bardzo popularne są z dodatkiem czekolady. Jak zrobić croissanta? Bardzo łatwo, choć trzeba mieć gotowe ciasto francuskie (własnoręczne zrobienie jest niestety bardzo trudne). Tradycyjnie podaje się z różnymi dodatkami, najczęściej z dżemem i masłem. Croissant z przepisu Ewy Wachowicz jest tradycyjną wersją francuskiego smakołyku. Oryginalna receptura pochodzi z 217. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępna na oficjalnej stronie internetowej autorki - Ewy Wachowicz.
Croissant - przepis to zaledwie kilka składników. Wyłącznie podstawowe produkty kuchenne
Do upieczenia francuskich croissantów potrzebujesz następujących składników:
Na ciasto:
- ciasta francuskiego do croissantów (okrągłe) - opakowania,
- gorzkiej czekolady - 12 kostek,
- mleka - odrobiny do posmarowania ciasta,
- masła - również odrobiny do podania gotowych rogalików.
Na owocowe nadzienie:
- wiśni (mrożonych) - ćwierci kilograma (może być nieco więcej),
- wody - pół szklanki wody (może być trochę więcej),
- cukru - półtorej łyżki,
- mąki ziemniaczanej - łyżki.
Croissant - przepis jest szybki i prosty. Dobre rozwiązanie na szybką przekąskę
Przygotowanie do pieczenia rogalików zacznij od ciasta francuskiego:
- Ciasto francuskie odpakuj, rozłóż i podziel na sześć równych kawałków;
- Każdy kawałek nadziej dwiema kostkami czekolady i zwiń w rogalik. Rogi delikatnie zwiń;
- Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu mlekiem;
- Piecz rogaliki w temperaturze 180 st. C przez 25 - 30 minut;
- Zrób konfiturę - podgrzej wiśnie w garnku, dodaj cukier i zagotuj;
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą i dodaj do owoców;
- Wymieszaj całość energicznie i znów zagotuj.
- Gotowe croissanty podawaj jeszcze gorące z własnoręcznie zrobioną konfiturą i kawałeczkiem masła.
Smacznego!