Lekki jak piórko czekoladowy croissant. Przepis Ewy Wachowicz na smakołyk z ciasta francuskiego

Lekki jak piórko, czekoladowy croissant - przepis Ewy Wachowicz na słodką przekąskę z ciasta francuskiego na pewno uda się każdemu. Jest bardzo prosty i szybki. A co najważniejsze, bardzo francuski. Na pewno przypadnie do gustu nie tylko dzieciom i miłośnikom Francji.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Czy może być coś bardziej francuskiego niż croissant? To lekki rogalik z ciasta francuskiego. Można go zrobić z nadzieniem lub bez, ale bardzo popularne są z dodatkiem czekolady. Jak zrobić croissanta? Bardzo łatwo, choć trzeba mieć gotowe ciasto francuskie (własnoręczne zrobienie jest niestety bardzo trudne). Tradycyjnie podaje się z różnymi dodatkami, najczęściej z dżemem i masłem. Croissant z przepisu Ewy Wachowicz jest tradycyjną wersją francuskiego smakołyku. Oryginalna receptura pochodzi z 217. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępna na oficjalnej stronie internetowej autorki - Ewy Wachowicz

Croissant - przepis to zaledwie kilka składników. Wyłącznie podstawowe produkty kuchenne

Do upieczenia francuskich croissantów potrzebujesz następujących składników:

Na ciasto:

  • ciasta francuskiego do croissantów (okrągłe) - opakowania,
  • gorzkiej czekolady - 12 kostek,
  • mleka - odrobiny do posmarowania ciasta,
  • masła - również odrobiny do podania gotowych rogalików.

Na owocowe nadzienie:

  • wiśni (mrożonych) - ćwierci kilograma (może być nieco więcej),
  • wody - pół szklanki wody (może być trochę więcej),
  • cukru - półtorej łyżki,
  • mąki ziemniaczanej - łyżki.

Croissant - przepis jest szybki i prosty. Dobre rozwiązanie na szybką przekąskę

Przygotowanie do pieczenia rogalików zacznij od ciasta francuskiego:

  1. Ciasto francuskie odpakuj, rozłóż i podziel na sześć równych kawałków;
  2. Każdy kawałek nadziej dwiema kostkami czekolady i zwiń w rogalik. Rogi delikatnie zwiń;
  3. Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu mlekiem;
  4. Piecz rogaliki w temperaturze 180 st. C przez 25 - 30 minut;
  5. Zrób konfiturę - podgrzej wiśnie w garnku, dodaj cukier i zagotuj;
  6. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą i dodaj do owoców;
  7. Wymieszaj całość energicznie i znów zagotuj.
  8. Gotowe croissanty podawaj jeszcze gorące z własnoręcznie zrobioną konfiturą i kawałeczkiem masła.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.