Pierogi to tradycyjne polskie danie, które pojawiło się na polskich stołach około XIII wieku i do tej pory są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie można je znaleźć na sklepowych półkach, ale nic nie zastąpi tych, które ulepimy własnoręcznie. Przedstawiamy tradycyjny przepis.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjne polskie danie
Składniki
Farsz:
- pół kilo kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów,
- duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej,
- żółtko,
- przegotowana, gorąca woda.
Przygotowanie
Farsz:
- Oczyść i umyj grzyby. Zalej je zimną wodą w garnku. Zostaw na noc.
- Kolejnego dnia ugotuj grzyby w wodzie z moczenia. Gotuj je pod przykryciem aż zmiękną.
- Odcedź grzyby i posiekaj drobno - pozostały wywar można użyć do zupy grzybowej albo barszczu.
- Przygotuj kapustę. Odciśnij ją z soku, zalej wodą i gotuj aż zmięknie, około jedną godzinę.
- Odsącz kapustę i posiekaj drobno.
- Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na patelni. Dorzuć grzyby i podsmaż. Dodaj kapustę, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne dwie minuty. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.
Ciasto:
- Wsyp mąkę do miski. Dodaj żółtko i wymieszaj. Dolewaj stopniowo gorącej wody i zagniataj, aby uzyskać jednolite, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić.
- Podziel ciasto na części. Rozwałkuj cienko ciasto na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrawaj kółka szklanką. Nakładaj farsz, składaj ciasto i sklejaj brzegi. Pierogi układaj na blacie lub desce oprószoną mąką.
- Tak przygotowane pierogi możesz zamrozić albo ugotować od razu.
- Wrzucaj pierogi na osoloną, gotującą się wodę i gotuj na małym ogniu przez około dwie minuty od momentu wypłynięcia.
- Wyjmuj pierogi delikatnie, łyżką cedzakową.
Pierogi można podawać z podsmażoną cebulą.
Smacznego!
Uwaga: do pierogów najlepiej sprawdzą się prawdziwki - dodadzą one bardziej intensywnego aromatu i smaku.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl