Pierogi z kapustą i grzybami według tradycyjnej, polskiej receptury. Po prostu palce lizać!

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie, które gości na naszych stołach nie tylko w Wigilię. Jest to dość pracochłonna potrawa, jednak jej smak zrekompensuje włożony w nią wysiłek.

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które pojawiło się na polskich stołach około XIII wieku i do tej pory są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie można je znaleźć na sklepowych półkach, ale nic nie zastąpi tych, które ulepimy własnoręcznie. Przedstawiamy tradycyjny przepis.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjne polskie danie 

Składniki

Farsz:

  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej. 

Ciasto:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • żółtko,
  • przegotowana, gorąca woda.

Przygotowanie

Farsz:

  1. Oczyść i umyj grzyby. Zalej je zimną wodą w garnku. Zostaw na noc.
  2. Kolejnego dnia ugotuj grzyby w wodzie z moczenia. Gotuj je pod przykryciem aż zmiękną.
  3. Odcedź grzyby i posiekaj drobno - pozostały wywar można użyć do zupy grzybowej albo barszczu. 
  4. Przygotuj kapustę. Odciśnij ją z soku, zalej wodą i gotuj aż zmięknie, około jedną godzinę.
  5. Odsącz kapustę i posiekaj drobno.
  6. Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na patelni. Dorzuć grzyby i podsmaż. Dodaj kapustę, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne dwie minuty. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.

Ciasto:

  1. Wsyp mąkę do miski. Dodaj żółtko i wymieszaj. Dolewaj stopniowo gorącej wody i zagniataj, aby uzyskać jednolite, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić.
  2. Podziel ciasto na części. Rozwałkuj cienko ciasto na blacie posypanym mąką. 
  3. Z ciasta wykrawaj kółka szklanką. Nakładaj farsz, składaj ciasto i sklejaj brzegi. Pierogi układaj na blacie lub desce oprószoną mąką. 
  4. Tak przygotowane pierogi możesz zamrozić albo ugotować od razu.
  5. Wrzucaj pierogi na osoloną, gotującą się wodę i gotuj na małym ogniu przez około dwie minuty od momentu wypłynięcia.
  6. Wyjmuj pierogi delikatnie, łyżką cedzakową. 

Pierogi można podawać z podsmażoną cebulą.

Smacznego!

Uwaga: do pierogów najlepiej sprawdzą się prawdziwki - dodadzą one bardziej intensywnego aromatu i smaku.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: