Placki z serka wiejskiego osłodzą każdy poranek. Ważna jest temperatura i słodki dodatek

Czy można sobie wyobrazić lepsze śniadanie niż delikatne, słodkie placki z serka wiejskiego? Jeśli masz ochotę zacząć dzień na słodko, ten przepis na pewno ci się sprawdzi. Jedyne, o czym warto pamiętać, to odpowiednia temperatura składników. No i oczywiście cynamon - kto nie kocha placuszków z dodatkiem cynamonu?
Zobacz wideo

Placki z serka wiejskiego świetnie sprawdzają się nie tylko na śniadanie, ale także na lunch do pracy lub szkoły. Sposób wykonania jest banalny, lista składników krótka, ale warto wiedzieć, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wówczas placuszki wyjdą miękkie i pulchne i wszyscy będą się nimi zajadać ze smakiem.

Placki z serka wiejskiego - pomysł na jesienne śniadanie

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier waniliowy oraz cynamon i całość zmiksuj. Następnie ubite jajka przełóż do miski z mąką, dodaj  także serek wiejski (możesz go delikatnie odsączyć) i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i na umiarkowanej mocy palnika smaż na rumiany kolor z obu stron.

Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z domową konfiturą lub kremem owocowym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA