Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Placki z dyni to jesienny hit, który umila i wzbogaca sezonowe menu. Warzywo o pięknym, pomarańczowym kolorze świetnie smakuje w wielu wydaniach, jednak przepis na racuchy jest bezkonkurencyjny. Puszyste, rumiane i wyjątkowo smaczne danie z zaledwie kilku składników.
Placki z dyni - przepis na jesienny rarytas
Jednym z sezonowych warzyw, które chętnie jest wykorzystywane w kuchni, jest dynia. Pełna witamin, o wyjątkowym smaku - sprawdzi się świetnie w wielu przepisach. Najczęściej przygotowujemy z niej zupę, pieczemy i dodajemy do sałatek, tworzymy wypieki, a nawet słodkie przekąski. Warto spróbować także przepisu na placki z dyni - ten jesienny rarytas smakuje wyśmienicie zarówno na słodko jak i na słono. Pomarańczowy mus z upieczonego warzywa wystarczy połączyć z kilkoma składnikami i gotowe!
Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć
Przepis na placki z dyni - oryginalne pancakes w jesiennej wersji
Składniki:
- 300 g upieczonej dyni,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- jajko,
- 20 g cukru (jeśli przygotowujemy wersję wytrawną, cukier należy pominąć i dodać odrobinę soli i ewentualnie ulubione zioła czy przyprawy),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Upieczoną dynię miksujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt naturalny i jajko. Całość ponownie miksujemy.
- Do gładkiej masy dodajemy cukier, lub świeże zioła i przyprawy (jeśli przygotowujemy wersję wytrawną), proszek do pieczenia oraz stopniowo dosypujemy mąkę i miksujemy. Warto obserwować konsystencję naszego ciasta - stopniowe dodawanie mąki gwarantuje najlepszy efekt. Ciasto powinno być gęste, pozbawione grudek i lekko lejące.
- Ciasto smażymy na patelni z minimalną porcją oleju, z obu stron na rumiany kolor.
- Placki z dyni podajemy z ulubionymi dodatkami. Słodką wersję świetnie wzbogaci miód lub syrop klonowy. Z kolei wytrawna opcja świetnie komponuje się z różnymi sosami.