Placki z dyni. Oryginalne pancakes w jesiennej wersji. Wystarczy połączyć kilka składników

Placki z dyni to oryginalny przepis na jesienne pancakes z sezonowych warzyw. Puszyste, delikatne i kolorowe racuchy to must have domowego menu. Wystarczy kilka prostych składników, mus z pieczonej dyni i gotowe! Rumiane placki można podać ze słodkim dodatkiem lub w wersji wytrawnej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki z dyni to jesienny hit, który umila i wzbogaca sezonowe menu. Warzywo o pięknym, pomarańczowym kolorze świetnie smakuje w wielu wydaniach, jednak przepis na racuchy jest bezkonkurencyjny. Puszyste, rumiane i wyjątkowo smaczne danie z zaledwie kilku składników. 

Placki z dyni - przepis na jesienny rarytas

Jednym z sezonowych warzyw, które chętnie jest wykorzystywane w kuchni, jest dynia. Pełna witamin, o wyjątkowym smaku - sprawdzi się świetnie w wielu przepisach. Najczęściej przygotowujemy z niej zupę, pieczemy i dodajemy do sałatek, tworzymy wypieki, a nawet słodkie przekąski. Warto spróbować także przepisu na placki z dyni - ten jesienny rarytas smakuje wyśmienicie zarówno na słodko jak i na słono. Pomarańczowy mus z upieczonego warzywa wystarczy połączyć z kilkoma składnikami i gotowe! 

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Przepis na placki z dyni - oryginalne pancakes w jesiennej wersji

Składniki:

  • 300 g upieczonej dyni, 
  • 400 g jogurtu naturalnego, 
  • jajko,
  • 20 g cukru (jeśli przygotowujemy wersję wytrawną, cukier należy pominąć i dodać odrobinę soli i ewentualnie ulubione zioła czy przyprawy),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki. 

Sposób przygotowania:

  1. Upieczoną dynię miksujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt naturalny i jajko. Całość ponownie miksujemy. 
  2. Do gładkiej masy dodajemy cukier, lub świeże zioła i przyprawy (jeśli przygotowujemy wersję wytrawną), proszek do pieczenia oraz stopniowo dosypujemy mąkę i miksujemy. Warto obserwować konsystencję naszego ciasta - stopniowe dodawanie mąki gwarantuje najlepszy efekt. Ciasto powinno być gęste, pozbawione grudek i lekko lejące. 
  3. Ciasto smażymy na patelni z minimalną porcją oleju, z obu stron na rumiany kolor. 
  4. Placki z dyni podajemy z ulubionymi dodatkami. Słodką wersję świetnie wzbogaci miód lub syrop klonowy. Z kolei wytrawna opcja świetnie komponuje się z różnymi sosami. 
Więcej o: