Kiszonki to przetwory, które chętnie jemy jesienią i zimą. Warto pamiętać, że kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale praktycznie większość warzyw. Do kiszenia nadają się np. cebula, szparagi, papryka, cukinia czy dynia. Poza tym rewelacyjnie wychodzą warzywa korzeniowe, np. burak. Takie przetwory mają bardzo bogaty smak i są źródłem wielu witamin i minerałów.
Obecnie kiszone warzywa stają się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak za sprawą ich niskokaloryczności i wysokiej ilości witamin. Jedzenie kiszonek wzmacnia odporność, dlatego powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej, zwłaszcza jesienią i zimą.
Składniki:
Przygotowanie:
Kiszonki są idealnymi zamiennikami świeżych owoców i warzyw jesienią i zimą. Wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie i wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, oraz E, K, C i prowitaminy A. Kiszonki są dostępne w sklepach, ale najzdrowsze będą te przygotowane samodzielnie.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl