Ususzenie grzybów to świetny sposób na to, by zachować je na dłużej i wykorzystać później na przykład do potraw świątecznych. Suszone grzyby świetnie sprawdzą się zarówno w zupie grzybowej, jak i na przykład w farszu do pierogów. Jak prawidłowo przeprowadzić ten proces? W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Wyjaśniamy.
Zanim zaczniemy właściwy proces suszenia, grzyby należy dokładnie oczyścić z resztek piasku i leśnej ściółki, np. za pomocą szczoteczki. Co ważne - grzybów przed suszeniem lepiej nie moczyć. Następnie, gdy grzybki mamy już wyczyszczone, trzeba pokroić je na mniejsze, w miarę równe kawałki. Małe grzyby można suszyć w całości.
Grzyby suszy się zarówno w przeznaczonej do tego suszarce, jak i w piekarniku. Suszarki składają się z sit ułożonych jedno nad drugim. Należy na nich równomiernie rozłożyć grzyby tak, by się nie dotykały, i ustawić temperaturę. Co jakiś czas powinno się przekładać sitka z grzybami i sprawdzać, jak przebiega cały proces. W jakiej temperaturze suszyć grzyby? W suszarkach elektrycznych zaleca się ustawienie od 70 do 90 stopni Celsjusza, choć w niektórych źródłach podawany jest niższy zakres, zwłaszcza na początku suszenia - ok. 40-60 stopni C. Suszenie trwa co najmniej sześć godzin.
Jeżeli nie masz suszarki i korzystasz z piekarnika, ustaw urządzenie na funkcję termoobiegu. Temperatura, w której powinno się je suszyć w piekarniku, to około 40-50 stopni Celsjusza. Należy zostawić lekko uchylone drzwiczki i co jakiś czas obracać grzyby, żeby równomiernie się suszyły.
Piekarnik i suszarka to z pewnością najszybsze metody suszenia grzybów. Można też suszyć je rozłożone na kaloryferze (np. na gazecie lub nawleczone na nitkę) bądź na słońcu. Trzeba oczywiście co jakiś czas zaglądać do grzybów i sprawdzać, czy równomiernie schną. Ponadto, jeśli suszymy na zewnątrz, lepiej zabrać je do domu na noc, by nie zamokły.
Grzyby po ususzeniu należy trzymać w szczelnym pojemniku. Dzięki temu dłużej zatrzymają smak i aromat, zmniejsza się również ryzyko zalęgnięcia się w nich moli spożywczych. Lepiej nie wybierać pojemników plastikowych, dobrym wyborem nie będą również foliowe woreczki, w których grzyby mogą zapleśnieć.
Suszone grzyby powinny trafić do pojemnika szklanego lub blaszanego. Zanim je tam włożymy, upewnijmy się, że na pewno są dobrze wysuszone. W innym wypadku grzyby mogą zgnić. Pojemnik z suszonymi grzybami powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu. Raczej nie poleca się trzymania ich w piwnicy, gdzie może być zbyt wysoka wilgotność.