Przetwory z papryki, których musisz spróbować. Te połączenia wystrzelą kubki smakowe w kosmos

Przetwory z papryki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. W tym roku warto jednak odstawić tradycyjne przepisy na bok i wypróbować te, które mogą zaskoczyć połączeniem składników. Które przepisy warto wypróbować? Podpowiadamy.

Papryka konserwowa od wielu lat gości na stołach Polaków podczas uroczystości rodzinnych. Tradycyjny przepis mógł się już znudzić wielu z nas. Dlatego przychodzimy z propozycjami, które będą powiewem świeżości na waszych stołach.

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Przetwory z papryki, które musisz spróbować. Sałatka z papryki z miodem smakuje obłędnie

Papryka z miodem to doskonały przepis dla tych, którzy uwielbiają sałatki na zimę w słoikach z nutą słodyczy. Jak ją przygotować?

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • kilogram czerwonej papryki,
  • kilogram żółtej papryki, 
  • 2 litry wody,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soli,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • czosnek,
  • ziarna czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonka i wydrążamy gniazda nasienne. Oczyszczamy dokładnie.
  2. Kroimy na ćwiartki lub szerokie paski.
  3. W umytych i wyparzonych wcześniej słoikach układamy paprykę. Wrzucamy po dwa liście laurowe, cztery ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i ząbek czosnku oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu.
  4. Przygotowujemy zalewę. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, miód oraz dwie łyżki soli. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Paprykę umieszczoną w słoikach zalewamy wrzącą mieszanką i dodajemy po łyżce oleju. Mocno dokręcamy.
  6. Pasteryzujemy około 15 minut.

Papryka w musztardzie. Smakuje obłędnie, a przepis jest banalnie prosty

Kolejną propozycją, która smakuje obłędnie i jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej papryki konserwowej, jest papryka w musztardzie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, ale nie tylko.

Składniki:

  • 12 różnokolorowych papryk,
  • 150 ml wody,
  • 150 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 300 g musztardy,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 6-8 liści laurowych,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka soli,
  • 10-12 ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grubsze paski.
  2. Do garnka wlewamy wodę i ocet, wrzucamy ziarenka pieprzu i liście laurowe, dosypujemy także sól oraz cukier.
  3. Dodajemy pokrojoną paprykę.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aby papryka puściła sok.
  5. Potem odcedzamy paprykę i zostawiamy ją, aż wystygnie.
  6. Do miski wlewamy olej i przekładamy musztardę. Dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
  7. Paprykę dokładamy do sosu i ponownie mieszamy.
  8. Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików przekładamy paprykę oraz sos. Zakrętki mocno zakręcamy.
  9. Po kilku dniach papryka w musztardzie po chorwacku jest gotowa do zjedzenia. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.