Papryka konserwowa od wielu lat gości na stołach Polaków podczas uroczystości rodzinnych. Tradycyjny przepis mógł się już znudzić wielu z nas. Dlatego przychodzimy z propozycjami, które będą powiewem świeżości na waszych stołach.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii
Przetwory z papryki, które musisz spróbować. Sałatka z papryki z miodem smakuje obłędnie
Papryka z miodem to doskonały przepis dla tych, którzy uwielbiają sałatki na zimę w słoikach z nutą słodyczy. Jak ją przygotować?
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- kilogram czerwonej papryki,
- kilogram żółtej papryki,
- 2 litry wody,
- szklanka octu 10 proc.,
- 3 łyżki cukru,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki soli,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- czosnek,
- ziarna czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Papryki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonka i wydrążamy gniazda nasienne. Oczyszczamy dokładnie.
- Kroimy na ćwiartki lub szerokie paski.
- W umytych i wyparzonych wcześniej słoikach układamy paprykę. Wrzucamy po dwa liście laurowe, cztery ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i ząbek czosnku oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu.
- Przygotowujemy zalewę. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, miód oraz dwie łyżki soli. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Paprykę umieszczoną w słoikach zalewamy wrzącą mieszanką i dodajemy po łyżce oleju. Mocno dokręcamy.
- Pasteryzujemy około 15 minut.
Papryka w musztardzie. Smakuje obłędnie, a przepis jest banalnie prosty
Kolejną propozycją, która smakuje obłędnie i jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej papryki konserwowej, jest papryka w musztardzie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, ale nie tylko.
Składniki:
- 12 różnokolorowych papryk,
- 150 ml wody,
- 150 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 300 g musztardy,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 6-8 liści laurowych,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka soli,
- 10-12 ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grubsze paski.
- Do garnka wlewamy wodę i ocet, wrzucamy ziarenka pieprzu i liście laurowe, dosypujemy także sól oraz cukier.
- Dodajemy pokrojoną paprykę.
- Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aby papryka puściła sok.
- Potem odcedzamy paprykę i zostawiamy ją, aż wystygnie.
- Do miski wlewamy olej i przekładamy musztardę. Dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
- Paprykę dokładamy do sosu i ponownie mieszamy.
- Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików przekładamy paprykę oraz sos. Zakrętki mocno zakręcamy.
- Po kilku dniach papryka w musztardzie po chorwacku jest gotowa do zjedzenia. Smacznego!