Ciasto na szybko. Teściowa spłonie z zazdrości, ale musisz porządnie "wykąpać śliwki"

Ciasto na szybko sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i również kiedy w weekend odbierzemy telefon od teściowej z informacją, że będzie "za godzinkę". Przepis na proste ciasto ze śliwkami musi znaleźć się w każdym przepiśniku, ale warto zapamiętać jeden sekret - śliwki warto wcześniej porządnie natrzeć, żeby podczas pieczenia pięknie się skarmelizowały.
Zobacz wideo

Ciasto na szybko ze śliwkami to jesienny klasyk w moim domu. Kiedy dopada mnie chęć na coś słodkiego, zawsze stawiam na sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby ciasto nie wyszło lub komuś nie smakowało. Jaki jest sekret? Dobrze "wykąpane" śliwki. Nie mówię jednak o wrzucaniu ich do wanny pełnej piany - chodzi o to, by wcześniej natrzeć je solą i cynamonem, by puściły sok.

Ciasto na szybko, czyli deser w sam raz na jesienne popołudnie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 120 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru plus 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 800-1000 g śliwek, najlepiej węgierek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny

Ciasto na szybko - sposób wykonania:

  1. Na samym początku dokładnie opłucz śliwki i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne, a owoce przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Następnie całość dokładnie wymieszaj, prawie "wgniatając" cukier w śliwki. Odstaw na czas przygotowywania ciasta.
  2. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując, dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlej cienką strużką rozpuszczone masło.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i natrzyj ją masłem, następnie obsyp kaszą manną, by ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Ułóż śliwki, a także dodaj sok, który puściły. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto ze śliwkami piecz przez ok. 45 minut, aż apetycznie zarumieni się z wierzchu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.