Przekąski z ciasta francuskiego nie tylko na imprezę! Wypróbuj je już dziś

Przekąski z ciasta francuskiego doskonale sprawdzają się na imprezach, domówkach, ale też jako szybka przekąska na co dzień. Ich wielką zaletą jest to, że bardzo szybko się je przygotowuje. Są oczywiście bardzo smaczne i ładnie prezentują się na stole, a ponadto nie potrzeba wielu składników by je przyrządzić.

Przekąski z ciasta francuskiego na zimno. Sprawdzone przepisy

Przekąski z ciasta francuskiego to absolutny numer jeden na imprezach. Jeśli przygotowujesz domówkę, to koniecznie musisz pamiętać o przystawkach. Najlepiej przygotować takie, które będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego też polecamy przekąski z ciasta francuskiego. Na zimno są także pyszne. Poniżej kilka krótkich i prostych przepisów.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki: ciasto francuskie, szczypta oregano, kilka plasterków żółtego sera, łyżka przecieru pomidorowego lub ketchupu, kilka plasterków szynki, łyżka sosu czosnkowego, 1/2 papryki czerwonej, jajko.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C (góra-dół). Ciasto francuskie rozwijamy z folii, smarujemy je przecierem i sosem czosnkowym (należy omijać brzegi ciasta aby móc je później skleić) a następnie równomiernie nakładamy szynkę, ser, posiekaną paprykę i posypujemy całość oregano.
  2. Szerszą część rolujemy do środka i sklejamy lekko końce.
  3. Zwinięty rulon kroimy na 10-12 równych części, układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
  4. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy aż się zarumienią. Można podawać od razu lub na zimno.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Parówki w cieście francuskim

Składniki: ciasto francuskie, szczypta ziół prowansalskich, parówki z szynki, 10 dag żółtego sera w plastrach, jajko, sezam, czarnuszka.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na 190°C z termoobiegiem. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o długości zbliżonej do długości parówek. Na środek każdego z nich układamy parówkę oraz plaster sera żółtego. Ciastem owijamy parówkę z żółtym serem, a końce łączymy tak, by ciasto dokładnie zakryło te dwa składniki.
  2. Gotowe zawijaski układamy na blaszce wysmarowanej wcześniej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem, a także ziołami prowansalskimi. Wkładamy paróweczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 25 minut.
  3. Gotowe można podawać z sosem czosnkowym lub innym. Idealne na ciepło i na zimno.

Przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem. Składniki i przepisy

Przepis na pyszne przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem są znane każdemu z nas. Warto je znać i korzystać, np. szykując kolację lub przystawki na imprezę. Jedną z pewnych receptur są z pewnością paluszki z kurczaka w cieście francuskim, które zachwycą każdego.

Potrzebne składniki: pojedyncza pierś z kurczaka,  opakowanie ciasta francuskiego, białko jajka, sezam do posypania, sól, papryka ostra mielona, pieprz

Jak przygotować paluszki z kurczaka w cieście francuskim krok po kroku:

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 6-8cm. Mięso oprószamy solą, papryką oraz pieprzem i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy je na paski o grubości około 1,5cm. Każdy kawałek mięsa owijamy ciastem francuskim na zakładkę, a następnie owinięte kawałki kurczaka kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
  4. Gotowe paluszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy je około 20 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego na słono: roladki francuskie z pesto. Sprawdź, jak je przygotować

Zaletą ciasta francuskiego jest to, że można je przygotować na wiele sposobów. Roladki z pesto to przekąska z ciasta francuskiego w wersji na słono. Aby je przygotować ciasto francuskie kroimy na prostokąciki, a na każdym z nich smarujemy warstwę pesto (nie za grubo aby nie wypłynęło). Zawijamy je jak roladę, ale boki delikatnie przyciskamy, żeby się połączyły. Wierzch każdej roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Przekąski z ciasta francuskiego z mozzarellą: poznaj aromatyczne sakiewki

Szukasz pomysłu na oryginalną i szybką przystawkę. Oto przepis na pyszne i wspaniale wyglądające sakiewki, czyli przekąski z ciasta francuskiego z mozzarellą i kurczakiem. 

Składniki: opakowanie sera mozzarella, opakowanie ciasta francuskiego, 0,5 kg piersi z kurczaka, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i przyprawą do kurczaka.
  2. Ciasto francuskie kroimy na 15 równych kwadratów.
  3. Na każdym kawałku ciasta układamy mięso i ser.
  4. Ciasto zwijamy w koperty, i gotowe sakiewki pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).

Zobacz też: Szybkie przekąski z ciasta francuskiego na słono od Karola Okrasy. Dobre na wyjście w plener

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.