Przekąski z ciasta francuskiego na zimno. Sprawdzone przepisy
Przekąski z ciasta francuskiego to absolutny numer jeden na imprezach. Jeśli przygotowujesz domówkę, to koniecznie musisz pamiętać o przystawkach. Najlepiej przygotować takie, które będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego też polecamy przekąski z ciasta francuskiego. Na zimno są także pyszne. Poniżej kilka krótkich i prostych przepisów.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki: ciasto francuskie, szczypta oregano, kilka plasterków żółtego sera, łyżka przecieru pomidorowego lub ketchupu, kilka plasterków szynki, łyżka sosu czosnkowego, 1/2 papryki czerwonej, jajko.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy na 180°C (góra-dół). Ciasto francuskie rozwijamy z folii, smarujemy je przecierem i sosem czosnkowym (należy omijać brzegi ciasta aby móc je później skleić) a następnie równomiernie nakładamy szynkę, ser, posiekaną paprykę i posypujemy całość oregano.
- Szerszą część rolujemy do środka i sklejamy lekko końce.
- Zwinięty rulon kroimy na 10-12 równych części, układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
- Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy aż się zarumienią. Można podawać od razu lub na zimno.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Parówki w cieście francuskim
Składniki: ciasto francuskie, szczypta ziół prowansalskich, parówki z szynki, 10 dag żółtego sera w plastrach, jajko, sezam, czarnuszka.
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na 190°C z termoobiegiem. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o długości zbliżonej do długości parówek. Na środek każdego z nich układamy parówkę oraz plaster sera żółtego. Ciastem owijamy parówkę z żółtym serem, a końce łączymy tak, by ciasto dokładnie zakryło te dwa składniki.
- Gotowe zawijaski układamy na blaszce wysmarowanej wcześniej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem, a także ziołami prowansalskimi. Wkładamy paróweczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 25 minut.
- Gotowe można podawać z sosem czosnkowym lub innym. Idealne na ciepło i na zimno.
Przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem. Składniki i przepisy
Przepis na pyszne przekąski z ciasta francuskiego z kurczakiem są znane każdemu z nas. Warto je znać i korzystać, np. szykując kolację lub przystawki na imprezę. Jedną z pewnych receptur są z pewnością paluszki z kurczaka w cieście francuskim, które zachwycą każdego.
Potrzebne składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, białko jajka, sezam do posypania, sól, papryka ostra mielona, pieprz
Jak przygotować paluszki z kurczaka w cieście francuskim krok po kroku:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 6-8cm. Mięso oprószamy solą, papryką oraz pieprzem i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka.
- Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy je na paski o grubości około 1,5cm. Każdy kawałek mięsa owijamy ciastem francuskim na zakładkę, a następnie owinięte kawałki kurczaka kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
- Gotowe paluszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy je około 20 minut.
Przekąski z ciasta francuskiego na słono: roladki francuskie z pesto. Sprawdź, jak je przygotować
Zaletą ciasta francuskiego jest to, że można je przygotować na wiele sposobów. Roladki z pesto to przekąska z ciasta francuskiego w wersji na słono. Aby je przygotować ciasto francuskie kroimy na prostokąciki, a na każdym z nich smarujemy warstwę pesto (nie za grubo aby nie wypłynęło). Zawijamy je jak roladę, ale boki delikatnie przyciskamy, żeby się połączyły. Wierzch każdej roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Przekąski z ciasta francuskiego z mozzarellą: poznaj aromatyczne sakiewki
Szukasz pomysłu na oryginalną i szybką przystawkę. Oto przepis na pyszne i wspaniale wyglądające sakiewki, czyli przekąski z ciasta francuskiego z mozzarellą i kurczakiem.
Składniki: opakowanie sera mozzarella, opakowanie ciasta francuskiego, 0,5 kg piersi z kurczaka, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i przyprawą do kurczaka.
- Ciasto francuskie kroimy na 15 równych kwadratów.
- Na każdym kawałku ciasta układamy mięso i ser.
- Ciasto zwijamy w koperty, i gotowe sakiewki pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).
Zobacz też: Szybkie przekąski z ciasta francuskiego na słono od Karola Okrasy. Dobre na wyjście w plener