Sałatka z serem feta, czyli symbol greckiej kuchni. Jak ją przygotować?

Sałatka z serem feta, znana przede wszystkim jako sałatka grecka to chyba najbardziej rozpoznawalne danie, które kojarzone jest z tym krajem. Sama nazwa nasuwa to skojarzenia, ale dobór składników też jest charakterystyczny. Ser feta uważany jest za symbol greckiej kuchni. Składnik, który wykorzystywany jest przede wszystkim do przyrządzania pysznych sałatek, jest jednym z najczęściej podrabianych produktów regionalnych.

Sałatki z serem feta – co warto do nich dodać, by stworzyć smaczny posiłek

Sałatka z serem feta to dobry pomysł zarówno jako dodatek i jako samodzielna przekąska. Ser feta jest produktem o bardzo wyrazistym i charakterystycznym smaku. Dlatego smak sałatki z serem feta także będzie bardzo specyficzny, ze względu na jej dominujący składnik. Nie oznacza to jednak, że nie możemy użyć innych produktów, by przygotować pyszną sałatkę. Robiąc sałatkę warto zadbać, aby dodać do niej składniki o wyjątkowym smaku, a taki gwarantują tylko wysokiej jakości produkty naturalne. Z serem feta wspaniale komponują się aromatyczne zioła takie jak np. oregano, tymianek czy bazylia, które są bardzo wyraziste jeśli chodzi o zapach. Sałatki z serem feta będą smaczniejsze gdy polejemy je oliwą z oliwek, która także kojarzy się z Grecją.

Sałatka z serem feta i pomidorami. Przepis i przygotowanie

Nie masz pomysłu na to co zabrać ze sobą na drugie śniadanie? Zależy ci by przekąska była smaczna i pożywna. Oto szybki i prosty sposób na sałatkę z serem feta i pomidorami. 

Składniki: pół opakowania sera feta, garść pomidorków koktajlowych, średnia czerwona cebula, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka białego octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, a ser feta kroimy w kostkę. Wszystko razem umieszczamy w misce.
  2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do niej oliwę, sól, pieprz a także ocet i wszystko razem mieszamy.
  3. Przygotowany dressing wlewamy do miski z serem i pomidorami i delikatnie mieszamy.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Sałatka z serem feta i kurczakiem – przygotowanie w kilku krokach

Sałatka z serem feta i kurczakiem to świetna alternatywa dla osób, które jednak potrzebują w diecie mięsa. Łatwa i szybka w przygotowaniu a ponadto dostarczy nam odpowiednich minerałów.

Potrzebne składniki: garść pomidorków koktajlowych, opakowanie rukoli, pierś z kurczaka, oliwa z oliwek, przyprawa gyros, sos sałatkowy francuski, 0,5 opakowania sera feta

Jak zrobić sałatkę z serem feta i kurczakiem?:

  1. Myjemy rukolę, osuszamy i kładziemy ją na talerzu.
  2. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski, a następnie podsmażamy z przyprawą gyros.
  3. Ser feta kroimy w kostkę, myjemy pomidory i kroimy je w ćwiartki.
  4. Sos francuski przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  5. Na rukolę wykładamy kurczaka, pomidorki i ser feta, a sałatkę przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.

Sałatka z brokułami i serem feta. Lista składników

Twoje dzieci nie przepadają za brokułami? W tej sałatce z pewnością im posmakuje. Ponadto jest to dobra przekąska dla tych, którzy dbają o linię i liczą spożywane kalorie. Sprawdź, czego dokładnie potrzeba by ją zrobić.

Składniki na sałatkę: średniej wielkości brokuł, opakowanie sera feta, 5 łyżek słonecznika podprażonego na patelni, puszka kukurydzy konserwowej.

Składniki na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, 150 ml jogurtu naturalnego gęstego, 3 łyżki majonezu, 0,5 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Brokuł dzielimy na małe różyczki, myjemy, a następnie wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy około 4-5 minut.
  2. Po tym czasie wyjmujemy brokuł na sito, od razu przelewamy zimną wodą i zostawiamy do wystudzenia.
  3. Do miski wkładamy kukurydzę, pokruszony ser feta oraz słonecznik, a także przestudzony brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oregano.
  5. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem i delikatnie mieszamy całość. 

Sałatka z rukolą, gruszką i serem feta. Obłędne połączenie słodkiej gruszki ze słonym serem

Sałatka z rukolą, gruszką i serem feta to wyjątkowe połącznie smaków. Jeśli lubisz takie nietypowe kompozycje to zdecydowanie musisz spróbować tej sałatki. Ponadto jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut i nie potrzebujesz zbyt wielu produktów.

Składniki: opakowanie rukoli, 2 miękkie gruszki, opakowanie sera feta, 20 sztuk pomidorków cherry

Składniki na sos: łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz, pestki dyni do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Obieramy gruszki, kroimy je na połówki, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Pomidorki cherry myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
  3. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  4. Na talerzu układamy umytą rukolę, pomidorki, ser oraz gruszki i całość polewamy sosem. Na koniec sałatkę dekorujemy pestkami dyni i podajemy od razu po przygotowaniu.

Zobacz też: Tarta ze szpinakiem i serem feta - przepis na wytrawną przekąskę. Smak tkwi w odpowiednim doborze sera

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.