Ciasto z dyni, czyli przepis na amerykańskie pumpkin pie. Sprawdzi się nie tylko w Halloween

Ciasto z dyni to wypiek, który koniecznie trzeba przygotować w październiku. Tradycyjne amerykańskie pumpkin pie to rodzaj tarty z nadzieniem dyniowym. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kubka gorącej czekolady. Jak zrobić takie ciasto?

Ciasto dyniowe to bardzo popularny jesienny wypiek. W internecie krąży wiele pomysłów na tego rodzaju deseru, ale warto skupić się na tradycyjnym pumpkin pie, czyli rodzaju tarty z nadzieniem dyniowym. Jak zrobić takie ciasto? Przedstawiamy przepis. 

Ciasto z dyni. Przepis na amerykańskie pumpkin pie

Dynię można wykorzystywać zarówno do wytrawnych potraw, np. zup, kotletów, jak i do deserów. Świetnie sprawdza się m.in. jako dodatek do muffinek, czy ciast, ale także jako składnik dżemów. Tym razem przedstawiamy przepis na słodkie małe co nieco, czyli tartę dyniową.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Składniki:

Masa dyniowa:

  • pół kilo miąższu z dyni,
  • cztery jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka cukru,
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • półtorej łyżeczki mielonego ziela angielskiego.

Ciasto:

  • dwie szklanki mąki,
  • 150 g masła,
  • trzy łyżki śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Zagnieć składniki na ciasto na gładką, jednolitą masę.
  2. Wyłóż rozwałkowanym ciastem formę na tartę o średnicy około dwudziestu centymetrów. 

Masa dyniowa:

  1. Miąższ z dyni podgotuj w garnku aż stanie się miękki.
  2. Zmiksuj dynię z innymi składnikami na masę. Miksuj do momentu aż wszystko ładnie się połączy.
  3. Wylej masę do formy z ciastem.
  4. Piecz około półtorej godziny w 170 st. C.

Z czym podawać ciasto z dyni? Najlepiej z kubkiem gorącej czekolady

Ciasto dyniowe będzie komponowało się idealnie z kubkiem gorącej czekolady albo z kakao. Można je serwować posypane startą gorzką czekoladą albo z dodatkiem bitej śmietany. Ciekawym rozwiązaniem będzie polanie wystudzonego ciasta lukrem. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.