Ciasto dyniowe to bardzo popularny jesienny wypiek. W internecie krąży wiele pomysłów na tego rodzaju deseru, ale warto skupić się na tradycyjnym pumpkin pie, czyli rodzaju tarty z nadzieniem dyniowym. Jak zrobić takie ciasto? Przedstawiamy przepis.
Dynię można wykorzystywać zarówno do wytrawnych potraw, np. zup, kotletów, jak i do deserów. Świetnie sprawdza się m.in. jako dodatek do muffinek, czy ciast, ale także jako składnik dżemów. Tym razem przedstawiamy przepis na słodkie małe co nieco, czyli tartę dyniową.
Składniki:
Masa dyniowa:
Ciasto:
Przygotowanie:
Ciasto:
Masa dyniowa:
Ciasto dyniowe będzie komponowało się idealnie z kubkiem gorącej czekolady albo z kakao. Można je serwować posypane startą gorzką czekoladą albo z dodatkiem bitej śmietany. Ciekawym rozwiązaniem będzie polanie wystudzonego ciasta lukrem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl