W ostatnich dniach mamy prawdziwy wysyp grzybów. Tak duże ilości będą pojawiały się w polskich lasach jeszcze do połowy października. Warto skorzystać z ostatniej szansy na grzybobranie i przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić grzyby w occie? To naprawdę bardzo proste.
W Polsce rośnie około tysiąc gatunków jadalnych grzybów. Które sprawdzą się najlepiej do marynowania? Do tego rodzaju przetworów świetnie sprawdzą się m.in. borowiki, opieńki, rydze, czy gąski.
Składniki:
Przygotowanie:
Grzyby w zalewie octowej będą dobrze smakowały z wieloma polskimi daniami. Można je podawać z zimnymi przekąskami, np. z sałatkami jarzynowymi, pasztecikami albo z wędlinami i gotowanymi jajkami. Będą wspaniałym dodatkiem do mięs, pieczeni, zrazów i kotletów z ziemniakami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl