Grzyby w zalewie octowej. Wykorzystaj te wskazówki i przygotuj smaczny dodatek do jesiennych obiadów

Jesień to pora szykowania przetworów na zimę. W tym roku mamy prawdziwy wysyp grzybów, dlatego nie ma na co czekać - warto wybrać się do lasu albo na targowisko. Bardzo dobrym dodatkiem do dań są grzyby w zalewie octowej. Jak je zrobić?

W ostatnich dniach mamy prawdziwy wysyp grzybów. Tak duże ilości będą pojawiały się w polskich lasach jeszcze do połowy października. Warto skorzystać z ostatniej szansy na grzybobranie i przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić grzyby w occie? To naprawdę bardzo proste.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na grzyby w zalewie octowej. Który gatunek najlepiej wybrać? 

W Polsce rośnie około tysiąc gatunków jadalnych grzybów. Które sprawdzą się najlepiej do marynowania? Do tego rodzaju przetworów świetnie sprawdzą się m.in. borowiki, opieńki, rydze, czy gąski. 

Składniki:

  • kilogram grzybów,
  • dwie i pół szklanki wody,
  • szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • pięć łyżek cukru,
  • półtorej łyżki soli,
  • łyżka pieprzu mielonego,
  • łyżka gorczycy białej i czarnej,
  • kilka sztuk ziela angielskiego i liścia laurowego.

Przygotowanie:

  1. Umyj i oczyść grzyby.
  2. Zagotuj lekko osoloną wodę.
  3. Gotuj grzyby przez około pięć minut.
  4. Odcedź grzyby.
  5. Wlej do garnka świeżą wodę z octem. Wsyp do niego cukier, sól, pieprz, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Zagotuj całość.
  7. Kiedy marynata zacznie się gotować, dodaj do niej grzyby i gotuj je przez około trzy minuty.
  8. Nałóż grzyby do słoików razem z zalewą. Mocno je zakręć i postaw do góry dnem.

Z czym jeść marynowane grzyby? 

Grzyby w zalewie octowej będą dobrze smakowały z wieloma polskimi daniami. Można je podawać z zimnymi przekąskami, np. z sałatkami jarzynowymi, pasztecikami albo z wędlinami i gotowanymi jajkami. Będą wspaniałym dodatkiem do mięs, pieczeni, zrazów i kotletów z ziemniakami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.