Cztery rzadkie grzyby, o których prawdopodobnie nie słyszeliście. Jeden z nich smakuje lepiej niż kania

Sezon na grzybobranie trwa w pełni, a amatorzy tej aktywności tłumnie ruszają do polskich lasów. Do koszyków trafiają najpopularniejsze okazy, takie jak prawdziwki, kurki czy maślaki, jednak pomijane są te, których nie znamy. Przedstawiamy cztery jadalne grzyby, o których nie wszyscy słyszeli, a warto by znalazły się w naszych zbiorach.

Grzybobranie to niezwykle przyjemne, ale i wymagające zajęcie. Oprócz wielogodzinnych poszukiwań istotne jest także umiejętne rozpoznawanie gatunków jadalnych. Zwykle wracamy do domu z tymi najpopularniejszymi, a w lesie szerokim łukiem omijamy te, na temat których nie mamy wiedzy. Istnieją jednak mniej popularne okazy, które również znalazłyby zastosowanie w naszej kuchni. Warto więc sięgać po atlas, by ich nie przegapić! Poznajcie cztery rzadkie grzyby, które warto spróbować.  

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Opieńka miodowa

Opieńka miodowa (Armillaria mellea) jest okazem uwielbianym przez smakoszy, którzy cenią ją za delikatny smak. Co ciekawe, jest to grzyb pasożytniczy, który atakuje martwe drzewa i często prowadzi do ich obumierania. Znajdziemy je na korzeniach, pniach oraz na ziemi w ich pobliżu. Opieńka jest często omijana przez grzybiarzy ze względu na blaszki i podobieństwo do trujaków - maślanki wiązkowej i łuskwiaka nastroszonego. 

Sarniak świerkowy

Sarniak świerkowy (Sarcodon imbricatus) charakteryzuje się brązowym, lekko czerwonawym odcieniem kapelusza. Jego kształt jest wypukły i pokrywają go ciemne łuski. Dawniej uznawany był w Polsce za gatunek chroniony, jednak został wykreślony z tej listy w 2014 roku. Sarniak świerkowy wykorzystywany jest m.in. jako farsz do pierogów, naleśników czy jajecznicy. 

Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) należy do rodziny pieczarkowatych i wyróżnia się podłużnym, białym oraz łuskowatym kapeluszem. Wiele osób uważa, że jest trujący ze względu na podobieństwo do czernidłaka pospolitego. Smakuje podobnie do popularnej kani, a zdaniem niektórych nawet lepiej! Warto pamiętać jednak, że jadalne są jedynie grzyby młode, zamknięte i w całości białe. 

Borowik ceglastopory

Innym grzybem, który często nie trafia do naszych koszyków, jest borowik ceglastopory. Dzieje się tak, ponieważ wyglądem przypomina trującego borowika szatańskiego. Należy pamiętać, że niebezpieczny okaz ma bardziej intensywnie czerwoną nogę i jaśniejszy kapelusz. 

Borowik ceglastopory rośnie pod jodłami i świerkami, a także w pobliżu buków, grabów czy dębów szypułkowych. Najczęściej znajdziemy go na glebach kwaśnych i obojętnych. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.