Ocet jabłkowy - jak zrobić? Domowy preparat oraz dodatek do dań przygotujesz z...obierek

Jesień to okres na sezonowe owoce i warzywa. Jabłka smakują wtedy najlepiej, a w domach aż roi się od przepisów bazujących właśnie na nich. Poza szarlotką, kompotem czy słodkim musem warto przygotować także nieco bardziej oryginalne receptury. Jak zatem zrobić domowy ocet jabłkowy? Babcina metoda opiera się na...obierkach!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć smacznych przetworów i aromatycznych dodatków. Jesień to nie tylko okres przetwarzania grzybów i warzyw. Warto postawić także na tradycyjne preparaty - ocet jabłkowy to bez wątpienia smaczny dodatek do dań, ale i medykament oraz naturalny kosmetyk. 

Ocet jabłkowy - domowy medykament i kuchenny składnik

Ocet jabłkowy ma wiele zalet. Ten popularny produkt świetnie sprawdzi się także poza kuchnią. To świetne źródło witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego, ponadto zawiera enzymy, aminokwasy, kwas chlorogenowy i pektyny. Ten niepozorny produkt wystarczy połączyć ze szklanką wody - prosta mikstura reguluje pracę układu krążenia, zwiększa produkcję soków trawiennych, obniża poziom glukozy we krwi oraz pomaga zrzucić zbędne kilogramy. 

Naturalne kosmetyki i domowe spa również mogą opierać się na tym produkcie. Wystarczy dodać go do maseczek lub kremów. Efekt? Cera pozbawiona przebarwień. Składniki odżywcze spowalniają także proces powstawania zmarszczek. Z octu jabłkowego korzystały już nasze prababcie, a medycyna ludowa dobrze znała ten magiczny składnik. Dania i dodatki także zyskają dzięki kilku kroplom octu - dodać go można do majonezu, sałatek, sosu winegret i innych smakołyków. 

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Ocet jabłkowy - jak zrobić?

Przygotowanie octu jabłkowego może początkowo wydawać się skomplikowane, jednak jest to prosta czynność, z którą poradzą sobie nawet niedoświadczeni w kuchni. Bazując na obierkach owoców, nie tylko sprzyjamy idei zero waste, ale i tworzymy domowy produkt z prowizorycznego odpadu. Do przygotowania octu na bazie obierek potrzebować będziemy: 

  • 1 kg obierek z jabłek,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Obierki dokładnie przeglądamy i myjemy. Przekładamy do sparzonego wcześniej słoika. 
  2. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, czekamy, aż kryształki się rozpuszczą. Zalewamy obierki cieczą, tak by skórka owoców w całości była przykryta. 
  3. Dokładnie mieszamy i przykrywamy szklane naczynie bawełnianą ściereczką. Zabezpieczamy materiał gumką recepturką lub sznurkiem. 
  4. Tak przygotowaną miksturę odkładamy w neutralne miejsce - pamiętajmy, by miksturę mieszać codziennie przez około pięć tygodni. 
  5. Gdy z powierzchni płynu zniknie piana, ocet jabłkowy jest gotowy. Wystarczy przelać go teraz przez sitko do mniejszych, ozdobnych butelek. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.