Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. Nie masz czasu codziennie gotować? Przygotuj danie obiadowe idealne na dwa dni

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to pyszne danie, którego przygotowanie zajmie Ci około dwóch godzin, ale za to smak jest obłędny. Ponadto jest to potrawa idealna dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu codziennie gotować. Dlaczego? Ponieważ ta zapiekanka smakuje wspaniale także następnego dnia, gdy odgrzejesz ją w piekarniku, mikrofali lub na patelni.

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. Jakich składników potrzebujesz by ją przygotować?

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to pożywne danie, które powinno przypaść do gustu wszystkim domownikom i gościom. Tak jak wspomniane było wcześniej, przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym i ziemniakami może nam zająć około dwóch godzin. Warto też wcześniej upewnić się czy mamy wszystkie potrzebne składniki pod ręką. Ich listę znajdziesz poniżej.

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami – składniki:

70 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, 8 ziemniaków średniej wielkości, 2 jajka rozmiar L, puszka pomidorów krojonych, duża cebula, opakowanie kwaśnej śmietany 18%, 2 garście startego żółtego sera, łyżka oleju do smażenia, pieprz i sól, łyżeczka papryki chili, 2 ząbki czosnku, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypiorek do dekoracji.

Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, na półtwardo. Dopiero po wystygnięciu obieramy je i kroimy w grube plastry.
  2. Czosnek oraz cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, a następnie dodajemy do nich mięso i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.
  3. Do mięsa dokładamy pomidory z puszki, a także przyprawy: tymianek, paprykę słodką, paprykę chili. Całość dusimy pod przykryciem około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Gotowe mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, a następnie przykrywamy je plastrami ziemniaków.
  5. Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z serem i jajkami dokładnie wszystko razem mieszając. Mieszaniną polewamy zapiekankę. 
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z termoobiegiem i wstawiamy do niego zapiekankę. Pieczemy około 30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni, a sos na zapiekance zetnie.
  7. Po wyjęciu z pieca zapiekankę kroimy w kwadraty i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Danie jest gotowe do podania.

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego. Surowe ziemniaki jako główny składnik pysznego obiadu

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to obłędne danie, które przygotujesz z zaledwie kilku składników. Wystarczy kilka surowych ziemniaków i mięso mielone by wyczarować obiad, który na pewno zrobisz jeszcze nie raz. Dowiedz się jak ją przyrządzić.

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego – składniki: 6 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 3 jajka rozmiar M, 15 dag sera żółtego, sól, łyżeczka czosnku granulowanego lub przyprawy do mięsa, 3 – 4 łyżki majonezu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Wiórki ziemniaczane mieszamy z tartym serem, odrobiną soli i rozmąconymi jajkami, a następnie powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
  3. Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy odrobinę soli i czosnku granulowanego (można też przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami).
  4. W naczyniu do zapiekania wykładamy pierwszą część masy ziemniaczanej, wyrównujemy, a następnie wykładamy na nią warstwę mięsa mielonego.
  5. Na mięsie kładziemy drugą warstwę masy ziemniaczanej, wierzch wyrównujemy i smarujemy cienką warstwą majonezu.
  6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 – 50 minut w temperaturze 200°C (grzanie góra-dół).

Zobacz też: Co można zrobić na obiad? Zapiekanka makaronowa z kurczakiem wychodzi każdemu! Sekret tkwi w sosie

Więcej o:
Copyright © Agora SA