Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. Jakich składników potrzebujesz by ją przygotować?
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to pożywne danie, które powinno przypaść do gustu wszystkim domownikom i gościom. Tak jak wspomniane było wcześniej, przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym i ziemniakami może nam zająć około dwóch godzin. Warto też wcześniej upewnić się czy mamy wszystkie potrzebne składniki pod ręką. Ich listę znajdziesz poniżej.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami – składniki:
70 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, 8 ziemniaków średniej wielkości, 2 jajka rozmiar L, puszka pomidorów krojonych, duża cebula, opakowanie kwaśnej śmietany 18%, 2 garście startego żółtego sera, łyżka oleju do smażenia, pieprz i sól, łyżeczka papryki chili, 2 ząbki czosnku, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypiorek do dekoracji.
Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, na półtwardo. Dopiero po wystygnięciu obieramy je i kroimy w grube plastry.
- Czosnek oraz cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, a następnie dodajemy do nich mięso i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.
- Do mięsa dokładamy pomidory z puszki, a także przyprawy: tymianek, paprykę słodką, paprykę chili. Całość dusimy pod przykryciem około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, a następnie przykrywamy je plastrami ziemniaków.
- Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z serem i jajkami dokładnie wszystko razem mieszając. Mieszaniną polewamy zapiekankę.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z termoobiegiem i wstawiamy do niego zapiekankę. Pieczemy około 30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni, a sos na zapiekance zetnie.
- Po wyjęciu z pieca zapiekankę kroimy w kwadraty i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Danie jest gotowe do podania.
Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego. Surowe ziemniaki jako główny składnik pysznego obiadu
Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to obłędne danie, które przygotujesz z zaledwie kilku składników. Wystarczy kilka surowych ziemniaków i mięso mielone by wyczarować obiad, który na pewno zrobisz jeszcze nie raz. Dowiedz się jak ją przyrządzić.
Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego – składniki: 6 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 3 jajka rozmiar M, 15 dag sera żółtego, sól, łyżeczka czosnku granulowanego lub przyprawy do mięsa, 3 – 4 łyżki majonezu
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Wiórki ziemniaczane mieszamy z tartym serem, odrobiną soli i rozmąconymi jajkami, a następnie powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
- Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy odrobinę soli i czosnku granulowanego (można też przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami).
- W naczyniu do zapiekania wykładamy pierwszą część masy ziemniaczanej, wyrównujemy, a następnie wykładamy na nią warstwę mięsa mielonego.
- Na mięsie kładziemy drugą warstwę masy ziemniaczanej, wierzch wyrównujemy i smarujemy cienką warstwą majonezu.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 – 50 minut w temperaturze 200°C (grzanie góra-dół).
Zobacz też: Co można zrobić na obiad? Zapiekanka makaronowa z kurczakiem wychodzi każdemu! Sekret tkwi w sosie