Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najbardziej pożądanych grzybów są mleczaje rydze, zwane po prostu rydzami. Ten sam grzyb skrywa się również pod rozmaitymi regionalnymi nazwami, takimi jak: rydz pański, rydzyk, rydzek, rycek, ryżyk czy ryzok. Niezależnie od nazwy, grzyb ten łatwo pomylić z kilkoma innymi gatunkami, które są trujące. Z czym można pomylić rydze? Koniecznie zapamiętajcie te grzyby - błąd podczas identyfikacji gatunku może mieć tragiczne konsekwencje.
Lubiane przez grzybiarzy mleczaje rydze można pomylić z kilkoma innymi gatunkami grzybów. Jakie są trujące sobowtóry rydzów? Zapamiętajcie te grzyby:
Jeśli nie macie pewności, czy zebrane przez was grzyby są jadalne, zabierzcie je go najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam specjaliści zidentyfikują grzyby i odpowiedzą na wszystkie pytania o darach lasu.
Mleczaje rydze są bardzo pożądanymi grzybami, więc warto umieć je rozpoznać. Jak wyglądają prawdziwe, jadalne rydze? Te charakterystyczne cechy musicie pamiętać: