Opieńki - przepis na obłędny farsz do pierogów. To najsmaczniejsze grzyby, ale musisz wiedzieć, na czym je smażyć

Opieńki to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych grzybów. Świetnie sprawdzają się w zupach, sosach i marynatach, ale jeśli ktoś choć raz spróbował pierogów z opieńkami, na pewno zgodzi się, że farsz opieńkowy to niebo w gębie. Jak przyrządzić? Tłuszcz, na którym je smażymy, ma duże znaczenie.
Zobacz wideo

Opieńki to grzyby, które rosną na obumarłych drzewach i pniach. Zazwyczaj występują w dużych skupiskach i jeśli nam się poszczęści, w jednym miejscu możemy znaleźć ich całe mnóstwo. Opieńki są bardzo smaczne, ale najsmaczniejsze są w postaci farszu do pierogów czy krokietów. Jak je przyrządzić? Oczywiście udusić na patelnie razem z cebulką. Żeby jednak ich smak był intensywniejszy, należy postawić na odpowiedni tłuszcz do smażenia i w tym przypadku najlepiej sprawdza się margaryna roślinna.

Opieńki - przepis na obłędny farsz do pierogów

Składniki:

  • ok. 500 g opieniek (najlepiej wybierać same kapelusze)
  • 2 cebule
  • ok. 50 g margaryny roślinnej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebule drobno posiekaj.
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej margarynę. Dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby.
  3. Duś na średniej mocy palnika, aż wyraźnie zmiękną. Na sam koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.