Szukacie pomysłu na tradycyjny, polski obiad, ale nie macie aż tyle czasu na przygotowanie prawdziwego, klasycznego dania? Oto przepis na gołąbki w niecodziennym wydaniu. Będą smakowały równie wybornie, ale zrobienie ich zajmie wam o wiele mniej czasu.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych
Składniki:
- pół kilo wieprzowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
- pół kilo kapusty,
- duża cebula,
- koperek,
- około trzech łyżki bułki tartej,
- trzy jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- dwie szklanki passaty pomidorowej,
- dwie szklanki wody.
Przygotowanie:
- Obrać kapustę z zewnętrznych liści, dokładnie umyć i poszatkować.
- Drobno posiekać cebulę.
- Kapustę przełożyć na suchą patelnię i podsmażać około dziesięciu minut do momentu aż zmięknie i puści sok.
- Odcedzić kapustę z soku i przełożyć do większej miski.
- Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć posiekaną cebulę aż będzie miała zarumieniony kolor.
- Dodać podsmażoną cebulę do odcedzonej kapusty.
- Dodać do miski z kapustą mielone mięso, posiekany pęczek koperku, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.
- Dokładnie wymieszać całość rękami do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa jest ciągle rzadka, dosypać bułki tartej.
- Rozgrzać olej na dużej patelni. Z masy oddzielać fragmenty na kotlety i układać na patelni. Smażyć po obu stronach aż będą zarumienione.
- Zalać kotlety passatą pomidorową z wodą.
- Posolić, popieprzyć i zagotować. Gotować przez około pół godziny.
Jak podawać gołąbki bez zawijania? Najsmaczniejsze będą z ziemniakami
Gołąbki bez zawijania można podawać same w sosie pomidorowym, ale aby wzbogacić danie, można zaserwować je z ziemniakami, chlebem albo z różnymi rodzajami kasz. Poza tym świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjny ryż.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl