Gołąbki bez zawijania - przepis na domowy obiad dla leniwych. Tradycyjny smak w nowej odsłonie

Gołąbki bez zawijania to alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych, zawijanych w liście kapusty. Chociaż smak pozostaje ten sam, można zaoszczędzić sporo czasu na ich przygotowywaniu. Przedstawiamy przepis na domowy obiad dla leniwych.

Szukacie pomysłu na tradycyjny, polski obiad, ale nie macie aż tyle czasu na przygotowanie prawdziwego, klasycznego dania? Oto przepis na gołąbki w niecodziennym wydaniu. Będą smakowały równie wybornie, ale zrobienie ich zajmie wam o wiele mniej czasu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Gołąbki bez zawijania. Prosty przepis dla leniwych

Składniki:

  • pół kilo wieprzowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
  • pół kilo kapusty,
  • duża cebula,
  • koperek,
  • około trzech łyżki bułki tartej,
  • trzy jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • dwie szklanki passaty pomidorowej,
  • dwie szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Obrać kapustę z zewnętrznych liści, dokładnie umyć i poszatkować.
  2. Drobno posiekać cebulę. 
  3. Kapustę przełożyć na suchą patelnię i podsmażać około dziesięciu minut do momentu aż zmięknie i puści sok.
  4. Odcedzić kapustę z soku i przełożyć do większej miski.
  5. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć posiekaną cebulę aż będzie miała zarumieniony kolor.
  6. Dodać podsmażoną cebulę do odcedzonej kapusty.
  7. Dodać do miski z kapustą mielone mięso, posiekany pęczek koperku, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.
  8. Dokładnie wymieszać całość rękami do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa jest ciągle rzadka, dosypać bułki tartej.
  9. Rozgrzać olej na dużej patelni. Z masy oddzielać fragmenty na kotlety i układać na patelni. Smażyć po obu stronach aż będą zarumienione.  
  10. Zalać kotlety passatą pomidorową z wodą.
  11. Posolić, popieprzyć i zagotować. Gotować przez około pół godziny.

Jak podawać gołąbki bez zawijania? Najsmaczniejsze będą z ziemniakami

Gołąbki bez zawijania można podawać same w sosie pomidorowym, ale aby wzbogacić danie, można zaserwować je z ziemniakami, chlebem albo z różnymi rodzajami kasz. Poza tym świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjny ryż.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.