Grzyby są niezwykle delikatnym produktem, dlatego trzeba bardzo uważać przy ich gotowaniu. Przede wszystkim nie należy ich rozgotowywać, bo wtedy tracą smak, a ich konsystencja staje się mało apetyczna. Jak długo gotować grzyby? Oto kilka wskazówek.
Jak gotować grzyby? To zależy od wielu czynników. Inaczej gotuje się je bowiem przed zamrożeniem, inaczej przed suszeniem, a jeszcze inaczej przed smażeniem. Warto jednak zastosować sposób babć i niezależnie od tego, do czego chcemy je wykorzystać, należy je wcześniej namoczyć. Jak długo grzyby powinny stać w wodzie? Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli jednak nie mamy tyle czasu, wystarczy zalać je wodą i pozostawić na około trzy godziny.
Czas gotowania grzybów będzie zależał przede wszystkim od ich wielkości. Im mniejsze okazy, tym czas ich gotowania będzie krótszy. Mniejsze maślaki i podgrzybki powinno się gotować około kwadransa. Z kolei boczniaki i koźlaki będą potrzebowały minimum dwudziestu pięciu minut. Najwięcej czasu wymaga natomiast gotowanie prawdziwków, rydzów i kurek - trzydzieści pięć minut to zupełnie minimum.
Co ciekawe najmniej wymagające są pieczarki. Wystarczy gotować je zaledwie kilka minut, by stały się miękkie.
Suszone grzyby można wykorzystywać w kuchni przez cały rok. Mogą być składnikiem pierogów albo zup. Ile powinno się gotować suszone grzyby? Najpierw trzeba je namoczyć. Po kilku godzinach w wodzie samo gotowanie powinno trwać około godziny. Czas gotowania powinniśmy liczyć od momentu zagotowania się wody.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl