Lasy Państwowe zdradzają przepis na najlepsze rydze. Tak zapiekane smakują każdemu

Okres jesienny to czas, gdy na stołach i w spiżarniach królują grzyby. Mało kto obok lasu przechodzi obojętnie, zwłaszcza jeśli jest pasjonatem grzybów. Jeżeli szukacie inspiracji na to, co zrobić ze swoimi zbiorami, Lasy Państwowe przychodzą z podpowiedzią. Leśnicy podzielili się bowiem przepis na zapiekane rydze. To jesienny hit.

Grzybowe szaleństwo trwa już od kilku miesięcy, a dokładniej od czerwca. Już wtedy można było zbierać borowiki, maślaki, a także koźlarze. Z każdym miesiącem i z każdym opadem deszczu grzybów jest coraz więcej. Grzybiarze nie próżnują. W mediach społecznościowych można znaleźć posty z różnych zakątków Polski, na których pasjonaci pokazują swoje zbiory. Liczby niekiedy potrafią zaskoczyć.

Lasy Państwowe na swoim oficjalnym profilu na Facebooku udostępniły przepis na zapiekane rydze. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie ma możliwości, żeby ci nie zasmakowały. Autorką tego pysznego dania jest Beata Życińska-Wojtan. W takim wydaniu są one po prostu palce lizać.

Przepis na zapiekane rydze

Składniki na farsz:

  • 300 g rydzów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 200 g tartego sera żółtego.
Zobacz wideo

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki wody,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż ją na małym ogniu do momentu, aż przybierze złoty kolor.
  2. Grzyby dokładnie przemyj, oczyść z nieczystości, a następnie pokrój w grube plastry. Dodaj na patelnie, przypraw solą i pieprzem, smaż przez około 5 minut.
  3. Teraz czas na zrobienie kruchego ciasta. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Możesz do tego użyć robota kuchennego lub ugnieść ręcznie.
  4. Blachę na tartę wysmaruj dokładnie masłem. Ciasto lekko rozwałkuj, aby przypominało kształt formy. Następnie umieść je na blasze i nakłuj wierzch widelcem.
  5. Takie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.
  6. Po tym czasie do wcześniej przygotowanego grzybowego farszu dodaj śmietanę, roztrzepane jajka, pietruszkę, tarty ser i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Mieszankę wylej na ciasto, posyp starannie serem i piecz przez 15 minut w 200°C.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.