Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe kremy i przetwory smakują obłędnie i śmiało zastąpią niemal każdy sklepowy produkt. Idealnym na to przykładem jest przepis na nutellę ze śliwek. Brzmi ciekawie? Przepis to prawdziwa perełka w domowej spiżarni, słodki słoiczek pokocha niemal każdy. Wystarczą trzy składniki i odrobina poświęconego czasu i gotowe!
Domowe dżemy, soki i powidła zna każdy z nas. Przygotowywane niemal co roku przez babcie lub mamę od najmłodszych lat osładzały życie. Wśród nich warto jednak wyróżnić jeden specjał. Nutella ze śliwek to prawdziwy rarytas wśród przetworów. Słodkie powidła z dodatkiem czekolady lub kakao zamienią śniadanie w ucztę, z kolei dodane do deserów nadadzą ciekawego i oryginalnego smaku.
Czekośliwka to oryginalny przepis na domowe łakocie. Receptura bazuje za sezonowych owocach, które swoim słodko-kwaśnym smakiem świetnie komponują się z dodatkiem czekolady. Lista składników jest bardzo krótka, jednak kluczowe jest odpowiednie przygotowanie. Brak pośpiechu i powolne gotowanie owoców da smaczny efekt. Dodatek dobrej jakości czekolady okaże się bezkonkurencyjny. Tak przygotowany krem należy dokładnie zblendować i jeszcze gorący przełożyć do sparzonych słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna. Warto wspomnieć, że powidła przełożone do ozdobnego słoiczka świetnie sprawdzą się jako uroczy prezent.
Składniki:
Sposób przygotowania: