Nutella ze śliwek. Przepis na czekośliwkę to słodki must have. Oryginalne przetwory idealne do deserów

Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć słodkich akcentów. Poza dżemami, powidłami i sokami warto przygotować także nieco bardziej oryginalny przepis. Nutella ze śliwek to prawdziwy rarytas i ciekawy dodatek do śniadań i deserów. Czekośliwka to must have każdej spiżarni - przygotujesz ją z zaledwie trzech składników.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe kremy i przetwory smakują obłędnie i śmiało zastąpią niemal każdy sklepowy produkt. Idealnym na to przykładem jest przepis na nutellę ze śliwek. Brzmi ciekawie? Przepis to prawdziwa perełka w domowej spiżarni, słodki słoiczek pokocha niemal każdy. Wystarczą trzy składniki i odrobina poświęconego czasu i gotowe!

Nutella ze śliwek - przepis na słodki rarytas z sezonowych owoców

Domowe dżemy, soki i powidła zna każdy z nas. Przygotowywane niemal co roku przez babcie lub mamę od najmłodszych lat osładzały życie. Wśród nich warto jednak wyróżnić jeden specjał. Nutella ze śliwek to prawdziwy rarytas wśród przetworów. Słodkie powidła z dodatkiem czekolady lub kakao zamienią śniadanie w ucztę, z kolei dodane do deserów nadadzą ciekawego i  oryginalnego smaku. 

Czekośliwka to oryginalny przepis na domowe łakocie. Receptura bazuje za sezonowych owocach, które swoim słodko-kwaśnym smakiem świetnie komponują się z dodatkiem czekolady. Lista składników jest bardzo krótka, jednak kluczowe jest odpowiednie przygotowanie. Brak pośpiechu i powolne gotowanie owoców da smaczny efekt. Dodatek dobrej jakości czekolady okaże się bezkonkurencyjny. Tak przygotowany krem należy dokładnie zblendować i jeszcze gorący przełożyć do sparzonych słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna. Warto wspomnieć, że powidła przełożone do ozdobnego słoiczka świetnie sprawdzą się jako uroczy prezent. 

Zobacz wideo Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały

Przepis na nutellę ze śliwek - powidła ze słodkim dodatkiem

Składniki: 

  • kilogram bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 100 g czekolady gorzkiej 80 % (ważne by była dobrej jakości).

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od umycia i wydrylowana owoców z pestek. Następnie przekładamy je do dużego garnka z grubym dnem. 
  2. Śliwki dusimy na małym ogniu, tak by puściły sok, ale się nie przypaliły. Co jakiś czas mieszamy owoce, zwiększamy delikatnie moc palnika, tak by całość zaczęła się delikatnie gotować. Gotujemy około dwóch godzin, co jakiś czas mieszając. 
  3. Gdy śliwki się podduszą, dodajemy 100 g brązowego cukru i dokładnie mieszamy. Owoce od tego momentu gotujemy przez kolejną godzinę. 
  4. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i dodajemy do garnka z owocami. Wyłączamy gaz i czekamy, aż słodki dodatek się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. 
  5. Gdy powidła przestygną blendujemy je na gładką masę. 
  6. Całość ponownie zagotowujemy i od razu przekładamy do sparzonych słoików. 
  7. Szklane naczynia dokładnie zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Nutellę ze śliwek przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu nawet do kolejnego sezonu. Po otwarciu słoiczka przechowujemy w lodówce. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA