• Link został skopiowany

Delikatne pyzy z mięsem według Roberta Makłowicza. Pyszny i prosty przepis na polską klasykę obiadową

Delikatne pyzy z mięsem według Makłowicza. To pyszne i proste danie należy do polskiej klasyki obiadowej. Znany kucharz dobrze dopracował tradycyjną recepturę, więc danie zawsze się uda.
Pyzy z mięsem według Makłowicza
Karolina Grabowska - Pexels oraz Augustyński - Wikipedia CC0

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Zależnie od regionu Polski, pyzy z mięsem bywają nazywane kartaczami, kluskami czy cepelinami. Ten prosty i pyszny posiłek jest klasyką polskiej (i litewskiej) kuchni. Jak je zrobić, aby były idealne? Najlepiej z przepisu Roberta Makłowicza. Oryginalny przepis pochodzi z książki pod tytułem "Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku". 

Pyzy z mięsem według Makłowicza. Ważne są ziemniaki i mąka

Do zrobienia pyz z mięsem przygotuj następujące składniki:

Na ciasto ziemniaczane:

  • ziemniaki - półtora kilograma,
  • mąkę pszenną - niepełną szklankę,
  • mąkę ziemniaczaną - łyżkę,
  • jajka - 2 sztuki,
  • sól - szczypta do smaku.

Na farsz mięsny:

  • mięso mielone (najlepiej wieprzowe) - pół kilograma,
  • cebulę, 
  • czosnek - 6 ząbków,
  • jajko,
  • przyprawy - łyżkę majeranku oraz odrobinę czarnego pieprzu do smaku.

Przygotowanie pyz z mięsem według Makłowicza jest proste. To danie zawsze się uda

Przygotowanie pyz z mięsem zacznij od przygotowania ziemniaków:

  • Połowę ziemniaków ugotuj (obrane), ostudź i rozdrobnij;
  • Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Sok odciśnij i odstaw;
  • Wymieszaj ziemniaki ugotowane z surowymi i jajkami, aby nie ściemniały;
  • Sok odlej, a krochmal dodaj do masy ziemniaczanej wraz z mąką ziemniaczaną i pszenna oraz szczyptą soli;
  • Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Nie może się kleić do rąk;
  • Cebulę bardzo drobno posiekaj, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę;
  • Wymieszaj cebulę i czosnek z mięsem, jajkiem i przyprawami;
  • Z masy ziemniaczanej rób placuszki i nadziewaj farszem mięsnym;
  • Zlep brzegi i uformuje kulki. Wrzucaj do słonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłyną na wierzch.

Serwuj kluski z dodatkiem cebulowej zasmażki.

Smacznego!

Więcej o: