Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć
Zależnie od regionu Polski, pyzy z mięsem bywają nazywane kartaczami, kluskami czy cepelinami. Ten prosty i pyszny posiłek jest klasyką polskiej (i litewskiej) kuchni. Jak je zrobić, aby były idealne? Najlepiej z przepisu Roberta Makłowicza. Oryginalny przepis pochodzi z książki pod tytułem "Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku".
Pyzy z mięsem według Makłowicza. Ważne są ziemniaki i mąka
Do zrobienia pyz z mięsem przygotuj następujące składniki:
Na ciasto ziemniaczane:
- ziemniaki - półtora kilograma,
- mąkę pszenną - niepełną szklankę,
- mąkę ziemniaczaną - łyżkę,
- jajka - 2 sztuki,
- sól - szczypta do smaku.
Na farsz mięsny:
- mięso mielone (najlepiej wieprzowe) - pół kilograma,
- cebulę,
- czosnek - 6 ząbków,
- jajko,
- przyprawy - łyżkę majeranku oraz odrobinę czarnego pieprzu do smaku.
Przygotowanie pyz z mięsem według Makłowicza jest proste. To danie zawsze się uda
Przygotowanie pyz z mięsem zacznij od przygotowania ziemniaków:
- Połowę ziemniaków ugotuj (obrane), ostudź i rozdrobnij;
- Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Sok odciśnij i odstaw;
- Wymieszaj ziemniaki ugotowane z surowymi i jajkami, aby nie ściemniały;
- Sok odlej, a krochmal dodaj do masy ziemniaczanej wraz z mąką ziemniaczaną i pszenna oraz szczyptą soli;
- Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Nie może się kleić do rąk;
- Cebulę bardzo drobno posiekaj, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę;
- Wymieszaj cebulę i czosnek z mięsem, jajkiem i przyprawami;
- Z masy ziemniaczanej rób placuszki i nadziewaj farszem mięsnym;
- Zlep brzegi i uformuje kulki. Wrzucaj do słonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłyną na wierzch.
Serwuj kluski z dodatkiem cebulowej zasmażki.
Smacznego!