Pierogi ze śliwkami - przepis na tradycyjny obiad w jesiennym wydaniu

Szukasz inspiracji na jesienny obiad? Przyszedł sezon na śliwki, dlatego warto przygotować z nich coś dobrego. Warto sięgnąć po te owoce i zrobić z nich tradycyjne, polskie danie. Jak zrobić pierogi ze śliwkami? Oto przepis.

Pierogi ze śliwkami będą wspaniałym rozwiązaniem na jesienny obiad. Słodkie, pożywne, dodadzą energii i poprawią humor. Będą smakowały każdemu amatorowi owoców. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekty będą zniewalające. Jak zrobić idealne pierogi?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Pierogi ze śliwkami - słodkie danie z jesiennymi owocami

Przedstawiamy przepis na pierogi ze śliwkami - nietrudny, z prostymi składnikami.

Co wiesz o grzybach?Rozwiąż quiz: Co wiesz o grzybach?

Składniki

Ciasto:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • jedno jajko,
  • łyżka oliwy.

Farsz

  • kilogram śliwek,
  • cukier do smaku.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do większej miski. 
  2. Wlej do gorącej wody łyżkę oliwy. Dolewaj stopniowo wodę do ciasta jednocześnie zagarniając mąkę, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.
  3. Wbij jajko, kiedy ciasto przestygnie i zagniataj w kulę. 
  4. Odstaw ciasto na pół godziny. Przykryj je ściereczką.
  5. Umyj śliwki, przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
  6. Odetnij kawałek ciasta i roluj. Odcinaj niewielkie kawałki, posypuj je mąką i rozwałkowuj na okrągłe, małe płaty ciasta.
  7. Wkładaj do każdego połówkę śliwki i posypuj je łyżeczką cukru. Mocno zlepiaj brzegi ciasta.
  8. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie. Od wypłynięcia powinny gotować się przez minutę.

Jak podawać pierogi? Przydadzą się kandyzowane śliwki

Pierogi najlepiej jest serwować posypane cukrem pudrem i kandyzowanymi śliwkami na talerzu. Będą też dobrze smakowały z dodatkiem odrobiny masła. Ewentualnie można przygotować zwykłą śmietanę dwunastoprocentową wymieszaną z cukrem pudrem i polać nią pierogi. Innym ciekawym rozwiązaniem będzie polanie pierogów miodem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: