Pierogi ze śliwkami będą wspaniałym rozwiązaniem na jesienny obiad. Słodkie, pożywne, dodadzą energii i poprawią humor. Będą smakowały każdemu amatorowi owoców. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekty będą zniewalające. Jak zrobić idealne pierogi?
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Pierogi ze śliwkami - słodkie danie z jesiennymi owocami
Przedstawiamy przepis na pierogi ze śliwkami - nietrudny, z prostymi składnikami.
Rozwiąż quiz: Co wiesz o grzybach?
Składniki
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej,
- szklanka gorącej wody,
- jedno jajko,
- łyżka oliwy.
Farsz
- kilogram śliwek,
- cukier do smaku.
Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do większej miski.
- Wlej do gorącej wody łyżkę oliwy. Dolewaj stopniowo wodę do ciasta jednocześnie zagarniając mąkę, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.
- Wbij jajko, kiedy ciasto przestygnie i zagniataj w kulę.
- Odstaw ciasto na pół godziny. Przykryj je ściereczką.
- Umyj śliwki, przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
- Odetnij kawałek ciasta i roluj. Odcinaj niewielkie kawałki, posypuj je mąką i rozwałkowuj na okrągłe, małe płaty ciasta.
- Wkładaj do każdego połówkę śliwki i posypuj je łyżeczką cukru. Mocno zlepiaj brzegi ciasta.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie. Od wypłynięcia powinny gotować się przez minutę.
Jak podawać pierogi? Przydadzą się kandyzowane śliwki
Pierogi najlepiej jest serwować posypane cukrem pudrem i kandyzowanymi śliwkami na talerzu. Będą też dobrze smakowały z dodatkiem odrobiny masła. Ewentualnie można przygotować zwykłą śmietanę dwunastoprocentową wymieszaną z cukrem pudrem i polać nią pierogi. Innym ciekawym rozwiązaniem będzie polanie pierogów miodem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl