Przepis na biszkopt. Pamiętaj o zasadach babci, a wyjdzie puszysty i nieopadający

Przepis na biszkopt babci to sposób na przygotowanie idealnej bazy do tortu. Wystarczy zastosować się do kilku ważnych zasad, dzięki którym zapomnicie o dotychczasowych niepowodzeniach. Jak sprawić, by biszkopt był wysoki i puszysty? Podpowiadamy.

Biszkopt to lekkie ciasto, które wykonujemy na bazie cukru, mąki oraz jaj i zwykle stanowi podstawę do różnego rodzaju tortów. Zdarza się jednak, że nie wchodzi tak, jak powinien. Powodów może być wiele. Wśród nich można wymienić m.in. zbyt niską temperaturę lub czas pieczenia, a także zbyt częste otwieranie piekarnika, gdy ciasto było w środku. Jak więc przygotować idealną bazę do tortu? Zdradzamy niezawodny przepis na biszkopt babci. 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Przepis na biszkopt. Pamiętaj o kilku zasadach

Jak przygotować idealny biszkopt? Warto pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejną kwestią jest proces ubijania białek. Składniki należy dodawać do nich stopniowo, a następnie delikatnie wszystko wymieszać, by masa nie opadła. 

Składniki:

  • 160 g cukru,
  • 7 jajek,
  • 145 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Biszkopt - sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy miskę i przesiewamy do niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy je ze sobą. 
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier - łyżka po łyżce. Robimy to do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstej piany. 
  3. Do miski stopniowo dodajemy żółtka, cały czas ubijając. 
  4. W kolejnym etapie ubitej piany wsypujemy obie mąki. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do środka i wyrównujemy powierzchnie. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez około 35 minut. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA