Krokiety z grzybami leśnymi. Przepis, który sprawi, że będą chrupiące i rumiane jak u babci

Krokiety z grzybami leśnymi świetnie smakują nie tylko na stole wigilijnym w towarzystwie barszczu czerwonego. To idealny pomysł na obiad przede wszystkim dla miłośników domowych dań. Jak je przygotować, by były złociste i chrupiące? Podpowiadamy.

Krokiety to rodzaj pasztecików w cieście naleśnikowym, który przywędrował do nas z Francji. Nazwa pochodzi od słowa croquer, czyli chrupać, a pierwsze wykonania tej potrawy datuje się już na XVII wiek. Informację na ten temat można znaleźć w zapiskach szefa kuchni francuskiego króla Ludwika XIV - Françoisa Massialota. Mężczyzna przygotowywał krokiety z mięsem, truflami i szpikiem w słodkiej bułce oraz jajku.

W Polsce najczęściej jemy je z kapustą i grzybami. A z racji tego, że sezon na dary lasu trwa w pełni, to warto wykorzystać je do wykonania domowego obiadu. Jak przygotować krokiety z grzybami leśnymi, by smakowały jak u babci

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Krokiety z grzybami leśnymi - przepis 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka,
  • 400 g mąki,
  • 345 ml mleka,
  • 345 wody gazowanej,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • kg grzybów,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 75 g bułki tartej,
  • olej,
  • pieprz, sól.

Dodatkowo:

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • olej.

Krokiety z grzybami - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania naleśników. Jajka, mąkę, mleko oraz wodę gazowaną łączymy ze sobą za pomocą miksera. Odstawiamy na około 30 minut. 
  2. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie grzybów. Oczyszczamy je i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą z dwoma łyżeczkami soli i gotujemy pod przykryciem przez około 30-35 minut, co jakiś czas mieszając. 
  3. Teraz możemy wrócić do naszego ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy ciasto za pomocą chochli i smażymy cienkie naleśniki.
  4. Ugotowane grzyby ściągamy z ognia, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  5. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy grzyby (możecie je wcześniej zmielić w maszynce), przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 15 minut. 
  6. Gdy farsz trochę ostygnie, nakładamy go na naleśniki. Zawijamy je, zaginając dwa boki do środka i rolując całość.
  7. Krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.