Gęś: niedoceniana i zapomniana. Jak ją właściwie przyrządzić, by była miękka i soczysta?

Gęś? Na polskich stołach niestety nadal bardzo rzadko pojawia się gęsina. Niestety ponieważ mięso z gęsi ma wyjątkowe walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Gęsina dostarcza wielu witamin takich jak np. witamina A, E, PP oraz witaminy z grupy B. Zaopatruje nasz organizm także w niacynę. Spożywanie gęsi jest zalecane zwłaszcza osobom, które mają problemy sercowo - naczyniowe. Jak przygotować soczystą i miękką gęś? Nie jest to łatwe zadanie.

Gęś pieczona. Poznaj sprawdzoną metodę, która pomoże Ci przygotować pyszny obiad z gęsiny

Gęś choć jest dość często hodowana w naszych gospodarstwach rolnych, to jednak rzadko trafia na polskie stoły. A szkoda, bo mięso z gęsi jest bardzo pyszne i zdrowe. By pieczona gęś nie była sucha trzeba wiedzieć jak ją odpowiednio przygotować. Sam proces pieczenia nie jest skomplikowany, ale warto znać metodę, która sprawi, że gęsina nie wysuszy się i nie straci swoich wartości odżywczych.

Aby uzyskać oczekiwane efekty należy pamiętać o pieczeniu gęsiny w niskiej temperaturze. Jak zatem uzyskać efekt zarumienienia skórki? Poprzez krótkotrwałe, intensywne podpiekanie pod grillem piekarnika. Sugerowany czas pieczenia gęsi o wadze nieprzekraczającej czterech kilogramów to w przybliżeniu siedem godzin, przy temperaturze 130-140°C. Poniżej przepis na gęś pieczoną z wykorzystaniem tej właśnie metody:

Gęś pieczona

Składniki: świeża gęś 4( – 4,5 kg), szklanka soku jabłkowego, 2 duże jabłka (np. szara reneta), 4-5 ząbków czosnku, łyżka soli, tymianek, 0,5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu, 3 łyżeczki kminku.

Jak przygotować gęś pieczoną krok po kroku:

  1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Do środka gęsi wkładamy umyte, pokrojone na ćwiartki jabłko.
  2. Następnie nacieramy gęś przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy ją kminkiem i tymiankiem. Gotową wkładamy do naczynia piersiami do dołu – tak przygotowane mięso z gęsiny powinno poleżeć przez noc w chłodnym miejscu.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130°C. Na dno naczynia z mięsem wlewamy sok jabłkowy, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy cały czas pod przykryciem przez około 7 godzin.
  4. Gdy gęś będzie już upieczona, zdejmujemy pokrywkę i rumienimy ją z obu stron pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku. Proces ten musi odbyć się bardzo szybko (po kilka minut z każdej strony) aby nie wysuszyć mięsa (zalecane jest, by wyjąć gęś z piekarnika na czas jego podgrzewania do wyższej temperatury).
  5. Gotową gęś wyjmujemy na deskę (nie wylewamy tłuszczu i soku z naczynia!). Mięso kroimy ostrym nożem lub nożycami do drobiu: w pierwszej kolejności odcinamy skrzydła, później udka a następnie trzeba przekroić korpus na pół i wyciąć piersi.
  6. Tak upieczoną gęś można podawać z różnymi dodatkami między innymi z ziemniakami, żurawiną czy pieczonymi jabłkami.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Jak upiec gęś żeby była soczysta? Przedstawiamy kilka porad co zrobić by gęś nie była sucha.

Gęsina to bardzo specyficzne mięso. Jest mięsem tłustym, ale bardzo często zdarza się, że w procesie przygotowania staje się wysuszona i traci walory smakowe. Aby dobrze przyrządzić ten rodzaj mięsa, trzeba znać tajniki tego jak upiec gęś żeby była soczysta i odpowiednio miękka. Zasady, o których należy pamiętać to:

  • gęś powinno się piec w temperaturze nieprzekraczającej 170°C przez około 45-50 minut w przeliczeniu na 1 kilogram mięsa,
  • aby mięso z gęsi było soczyste, miękkie i nie wysuszyło się warto w trakcie pieczenia podlewać je wytapiającym się sosem średnio co kwadrans,
  • najlepsze gęsi pochodzą z listopadowego uboju, ponieważ ich mięso jest białe i delikatne,
  • zanim rozpoczniemy pieczenie gęsi, warto natrzeć mięso przyprawami takimi jak cząber, sól i majeranek,
  • do pieczenia gęsiny nie potrzeba żadnego dodatkowego tłuszczu z racji tego, że gęś sama w sobie jest tłustym mięsem,
  • jeśli chcesz, by skórka na wierzchu była zarumieniona możesz oprószyć wierzch gęsi mąką.

Gęś pieczona: przepis z babcinej książki kucharskiej

Każdy z nas wie, że wszystko co przygotuje babcia smakuje najlepiej, począwszy od obiadów aż po desery. Nikt nie umie tak gotować jak nasze babcie. Nie bez powodu mówi się, że to właśnie one znają jakieś tajne receptury i sposoby na najlepsze posiłki, których nikt nie potrafi przygotować tak samo. Sprawdź jak przygotować gęś pieczoną według przepisu babci.

Składniki: 1 świeża gęś, 2 jabłka, olej, tymianek, czosnek , kminek, sól i pieprz 

Jak przygotować gęś pieczoną według przepisu babci:

  1. Gęś należy umyć, wysuszyć, wypatroszyć i nafaszerować pokrojonymi jabłkami.
  2. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi gęś.
  3. Mięso obłożyć czosnkiem pokrojonym w kawałki i następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C i piec od 6 do 8 godzin.

Gęś pieczona w piekarniku – co warto wiedzieć zanim zaczniesz przygotowywać gęś do pieczenia.

Jeśli planujesz przygotować na obiad pyszną gęś pieczoną w piekarniku, to warto zapoznać się z kilkoma "złotymi radami", o których mówią szefowie kuchni, którzy specjalizują się w przyrządzaniu smacznych i pożywnych potraw z gęsiny.

Najlepiej mięso z gęsi zamarynować wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Zdecydowanie częściej zaleca się pieczenie mięsa z gęsiny w całości, a nie dzielenie go w plastry.

Przepis na gęś pieczoną w piekarniku

Składniki: średniej wielkości gęś, pół cytryny, 4-5 ząbków czosnku, sól, czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gęś dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
  2. Mieszamy sól z pieprzem i mieszankę tą wcieramy w gęś (zarówno na zewnątrz jak i w środku) po czym zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
  3. Połówkę cytryny kroimy w półplastry, a czosnek na małe plastry.
  4. Robimy niewielkie nacięcia na skórze gęsi i układamy pod nią plasterki czosnku i cytryny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C.
  6. Do formy do pieczenia wlewamy trochę wody, wkładamy do niej gęś, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika.
  7. Pieczemy przez 4-5 godzin. Pół godziny przed gotowością zdejmujemy folię z gęsi, żeby się przypiekła. 

Pieczona gęś w rękawie. Danie, które rozpływa się w ustach

Gęsina jest mięsem, które można upiec na kilka sposobów. Można ją podawać w całości, ale też upiec w kawałkach. Wszystko zależy oczywiście od naszych upodobań i okazji, na którą przygotowujemy gęś. Na rodzinny obiad polecamy przepis na gęś pieczoną w rękawie.

Składniki: 2 piersi z gęsi, 2 jabłka, oliwa, łyżeczka rozmarynu suszonego,10 sztuk śliwek suszonych, pieprz czarny mielony, łyżka majeranku suszonego

Sposób przygotowania:

  1. Skórę gęsi nacinamy nożem w ukośną kratkę i obtaczamy w wymieszanych wcześniej przyprawach. Na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Patelnię rozgrzewamy i na odrobinie oleju przesmażamy piersi zaczynając od strony skóry.
  3. Osmażone piersi przekładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki owoce. Szczelnie zamykamy. Pieczemy w piekarniku przez około 70 minut w temperaturze 180°C,
  4. Wyjmujemy gęś z piekarnika i dajemy jej chwilę "odpocząć", po czym kroimy mięso w plastry i obkładamy owocami.

Zobacz też: Co zrobić ze schabu? Najlepsze propozycje na weekendowe rodzinne obiady. Zrób listę zakupów już dziś

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.