Krupnik - przepis. Oprócz dobrej kaszy warto zadbać o mięso. Podpowiemy, na czym go ugotować, żeby był smaczny

Krupnik to klasyka polskich obiadów i przez wiele lat robiłam go zawsze w ten sam sposób. Jednak jakiś czas temu postanowiłam trochę poeksperymentować i zamiast kurczaka użyłam żeberek i do dwóch rodzajów - surowych i wędzonych. Rodzina oszalała na punkcie tej zupy, a ja przez to muszę gotować ją przynajmniej raz w tygodniu.
Zobacz wideo

Krupnik to zupa, która wielu z nas kojarzy się z czasami dzieciństwa i szkolnymi stołówkami. Nie każdy był fanem zupy z kaszą, ja także nie przepadałam za nią, gdy byłam mała. Jednak do niektórych smaków trzeba dorosnąć i kiedy sama zaczęłam gotować, zrozumiałam, że krupnik ma duży potencjał. Najważniejszym nośnikiem smaku jest oczywiście wywar. Najlepszy wychodzi na żeberkach - surowych i wędzonych. 

Pieczone rydzeLasy Państwowe zdradzają przepis na najlepsze rydze. Tak zapiekane smakują każdemu

Krupnik - przepis na klasykę zup w najlepszym wydaniu

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g żeberek wędzonych
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • 100 g kaszy jęczmiennej (ja zazwyczaj stawiam na pęczak)
  • kilka suszonych grzybków (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki lub koperek
  • łyżka oleju lub łyżeczka smalcu

Sposób wykonania:

  1.  Żeberka podziel na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie zalej je wodą i wstaw na niewielki ogień. Kiedy zbiorą się szumowiny, zbierz je. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz listki laurowe. Gotuj jeszcze 15 minut.
  2. Warzywa obierz i pokrój (marchewkę możesz zetrzeć na tarce). Dodaj do zupy, dołóż także kilka grzybków suszonych i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. 
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj do zupy.
  4. Kaszę dodaj do gotującej się zupy i gotuj, aż będzie miękka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krupnik podawaj z posiekaną natką lub koperkiem. 

Gęsina wciąż jest mało popularna w naszym kraju.Gęś: niedoceniana i zapomniana. Jak ją właściwie przyrządzić, by była miękka i soczysta?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: