Kotlety mielone Magdy Gessler z jednym hiperskładnikiem. Nie wrócisz już do starego przepisu

Kotlety mielone Magdy Gessler smakują obłędnie. Jeśli spróbujesz ich raz, gwarantujemy, że już nigdy nie wrócisz do starego przepisu. Sekret mielonych tkwi w jednym, ale bardzo prostym składniku. Dzięki niemu kotlety są puszyste. O jaki składnik chodzi? Podpowiadamy.

Kotlety mielone zaraz po kotletach schabowych są ulubionym daniem wielu Polaków.  Okazuje się jednak, że jest prosty sposób na to, by zawsze wychodziły miękkie i soczyste, co dla wielu jest trudną sztuką. Z pomocą przychodzi Magda Gessler. Oto jej przepis na idealne mielone.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Kotlety mielone Magdy Gessler z jednym hiperskładnikiem. Nie zapomnij o nim, a będą puszyste

Magda Gessler zdradziła przepis na idealne kotlety mielone. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest jeden z najprostszych i najtańszych składników. Zdaniem restauratorki mięso mielone powinniśmy wyrabiać z około trzema łyżkami wody gazowanej na pół kilograma mięsa. Dzięki temu usmażone kotlety będą puszyste i soczyste.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 3 łyżki zimnej wody gazowanej,
  • jajko,
  • duża cebula,
  • czerstwa kajzerka pszenna,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • łyżka masła,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Kotlety mielone Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj trzy łyżki wody gazowanej i wyrabiaj dłonią przez kilka minut. Następnie cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a bułkę zalej mlekiem. Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą bułkę.

Następnie do mięsa wbij jajko, dodaj przyprawy i znów wyrabiaj masę mięsną, by składniki dobrze się połączyły. Kolejny krok to uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez około kwadrans. Smacznego!

Więcej o: