Kotlety mielone zaraz po kotletach schabowych są ulubionym daniem wielu Polaków. Okazuje się jednak, że jest prosty sposób na to, by zawsze wychodziły miękkie i soczyste, co dla wielu jest trudną sztuką. Z pomocą przychodzi Magda Gessler. Oto jej przepis na idealne mielone.
Magda Gessler zdradziła przepis na idealne kotlety mielone. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest jeden z najprostszych i najtańszych składników. Zdaniem restauratorki mięso mielone powinniśmy wyrabiać z około trzema łyżkami wody gazowanej na pół kilograma mięsa. Dzięki temu usmażone kotlety będą puszyste i soczyste.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj trzy łyżki wody gazowanej i wyrabiaj dłonią przez kilka minut. Następnie cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a bułkę zalej mlekiem. Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą bułkę.
Następnie do mięsa wbij jajko, dodaj przyprawy i znów wyrabiaj masę mięsną, by składniki dobrze się połączyły. Kolejny krok to uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez około kwadrans. Smacznego!