Jesień i zima to świetny moment na przygotowanie obiadu na słodko. Chcesz usmażyć naleśniki, ale wolałbyś, żeby były bardziej puszyste? Oto prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Do masy należy dodać odrobinę proszku do pieczenia i szklankę... oranżady!
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przepis na ciasto naleśnikowe. Z dodatkiem proszku do pieczenia i oranżady wyjdą idealnie
Co zrobić, aby naleśniki były puszyste? Wystarczy dodać proszek do pieczenia i bezbarwną oranżadę.
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- półtorej szklanki mleka,
- szklanka oranżady,
- ćwierć kostki masła,
- trzy duże jajka,
- dwie łyżki cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondelku. Odstaw do przestudzenia.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wbij do miski jajka, cukier, sól i wymieszaj trzepaczką.
- Dodawaj mleko i mąkę ciągle mieszając.
- Ostrożnie dodawaj oranżadę, a następnie ostudzone masło i wymieszaj całość na gładką, jednolitą masę.
- Tak przygotowane ciasto powinno odpocząć pół godziny.
- Smaż naleśniki z obu stron na suchej patelni na średnim ogniu.
Pełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę
Inne naleśnikowe porady. Zamiast oranżady dodaj wodę gazowaną
Zamiast oranżady można użyć wody gazowanej - efekt będzie podobny. Naleśniki można podawać posypane cukrem pudrem, z dodatkiem ulubionych owoców czy dżemów. Będą świetnie smakowały z twarożkami z cynamonową lub waniliową nutą. Poza tym bardzo dobrze smakują posypane startą gorzką czekoladą, polane łyżką miodu i z dodatkiem liści szałwii lub mięty. Przełamią one słodycz naleśnika i dodadzą orzeźwiającego aromatu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl