Sernik jesienny siostry Anastazji. Przepis na warstwowe ciasto z dodatkiem piankowej chmurki

Wśród domowych ciast i wypieków sernik zajmuje honorowe miejsce. Klasyczne przepisy są bezkonkurencyjne, jednak receptura siostry Anastazji sprawia, że ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Sernik jesienny składa się z trzech warstw - idealne proporcje tworzą zgrane trio, a puszysta chmurkowa piana gwarantuje ucztę wszystkich zmysłów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik to klasyka domowych wypieków. Niemal każdy rodzaj smakuje obłędnie - zarówno te przygotowane na zimno, jak i te wypiekane. Przepis siostry Anastazji na trzywarstwowe ciasto wypada jednak bezkonkurencyjnie. Kruchy placek połączony z serem i puszystą pianą daje smaczny i spektakularny efekt. 

Sernik jesienny siostry Anastazji to prawdziwe niebo w gębie

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat dzieli się swoimi przepisami. Zarówno wytrawne dania jej autorstwa, jak i słodkie wypieki smakują obłędnie. Na liście przysmaków nie brakuje domowych obiadów, ciast, sałatek czy deserów. Jeden z nich to prawdziwy jesienny hit. Mowa tu o trzywarstwowym serniku. 

Przepis siostry na jesienny sernik to uczta dla wszystkich zmysłów. Chociaż ciasto składające się z trzech warstw może wydawać się skomplikowane i trudne w przygotowaniu, sernik siostry nie powinien sprawić trudności nawet niedoświadczonym cukiernikom. Bazą jest kruche ciasto, na które nakładamy masę serową i sezonowe owoce. Przysłowiową wisienką na torcie jest piana z białek, która idealnie współgra z pozostałymi składnikami. Całość rozpływa się w ustach i gwarantuje zadowolenie gości. 

Przepis znajdziemy na stronie siostra-anastazja.pl

Zobacz wideo Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały

Przepis na jesienny sernik siostry Anastazji

Składniki na ciasto: 

  • 6 żółtek,
  • 100 g margaryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową: 

  • 1,4 kg sera białego zmielonego,
  • 10 jajek,
  • 350 g cukru,
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego,
  • 300 g margaryny,
  • 0,5 kg śliwek.

Składniki na pianę:

  • 6 białek,
  • szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta - do miski przekładamy margarynę i cukier. Ucieramy i stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i odkładamy na bok. 
  2. Przygotowujemy masę serową - margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka (białka pozostawiamy). Ser drobno zmielony mieszamy z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową i kremem z margaryny i żółtek. Tak przygotowany ser przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto, zachowując 1/3. 
  3. Śliwki myjemy, kroimy na pół i drylujemy. Owoce układamy na warstwie serowej, skórką do dołu i pokrywamy pozostałą 1/3 masy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez około godzinę w 180 st. C.
  4. Pod koniec pieczenia - na wierzch ciasta nakładamy ubitą pianę z białek i cukru pudru. Ponownie zapiekamy i gotowe!  
  5. Tak przygotowane ciasto podajemy po całkowitym przestudzeniu, warto przechowywać je w lodówce. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA