Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sernik to klasyka domowych wypieków. Niemal każdy rodzaj smakuje obłędnie - zarówno te przygotowane na zimno, jak i te wypiekane. Przepis siostry Anastazji na trzywarstwowe ciasto wypada jednak bezkonkurencyjnie. Kruchy placek połączony z serem i puszystą pianą daje smaczny i spektakularny efekt.
Sernik jesienny siostry Anastazji to prawdziwe niebo w gębie
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat dzieli się swoimi przepisami. Zarówno wytrawne dania jej autorstwa, jak i słodkie wypieki smakują obłędnie. Na liście przysmaków nie brakuje domowych obiadów, ciast, sałatek czy deserów. Jeden z nich to prawdziwy jesienny hit. Mowa tu o trzywarstwowym serniku.
Przepis siostry na jesienny sernik to uczta dla wszystkich zmysłów. Chociaż ciasto składające się z trzech warstw może wydawać się skomplikowane i trudne w przygotowaniu, sernik siostry nie powinien sprawić trudności nawet niedoświadczonym cukiernikom. Bazą jest kruche ciasto, na które nakładamy masę serową i sezonowe owoce. Przysłowiową wisienką na torcie jest piana z białek, która idealnie współgra z pozostałymi składnikami. Całość rozpływa się w ustach i gwarantuje zadowolenie gości.
Przepis znajdziemy na stronie siostra-anastazja.pl
Zobacz wideo
Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały
Przepis na jesienny sernik siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
- 6 żółtek,
- 100 g margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 1,4 kg sera białego zmielonego,
- 10 jajek,
- 350 g cukru,
- 1,5 torebki budyniu waniliowego,
- 300 g margaryny,
- 0,5 kg śliwek.
Składniki na pianę:
- 6 białek,
- szklanka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta - do miski przekładamy margarynę i cukier. Ucieramy i stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i odkładamy na bok.
- Przygotowujemy masę serową - margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka (białka pozostawiamy). Ser drobno zmielony mieszamy z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową i kremem z margaryny i żółtek. Tak przygotowany ser przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto, zachowując 1/3.
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i drylujemy. Owoce układamy na warstwie serowej, skórką do dołu i pokrywamy pozostałą 1/3 masy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez około godzinę w 180 st. C.
- Pod koniec pieczenia - na wierzch ciasta nakładamy ubitą pianę z białek i cukru pudru. Ponownie zapiekamy i gotowe!
- Tak przygotowane ciasto podajemy po całkowitym przestudzeniu, warto przechowywać je w lodówce.